Ga naar hoofdinhoud

ITG voert nu ook zelf apenpokken-PCR-tests uit

Sneller resultaat voor mensen die mogelijk besmet zijn met apenpokken.

20-05-22

Afbeelding 1/1

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen kreeg toelating van de bevoegde autoriteiten om met het apenpokkenvirus te werken. Door die toelating kan de PCR-test nu in het ITG gebeuren. Dit laat een snellere opsporing van het apenpokkenvirus toe en helpt zo de verspreiding sneller tegen te gaan.

Je kent de PCR-test waarschijnlijk om coronabesmettingen te bevestigen. Hierbij worden neus- en keelstalen genomen. Om het apenpokkenvirus te detecteren, nemen de artsen stalen van de blaasjes en korstjes op de huid. Vervolgens gaat het monster naar het ITG-laboratorium waar onderzoek wordt gedaan naar de aanwezigheid van het apenpokkenvirus.

“Deze PCR-test stelt ons in staat om zeer accuraat en snel een besmetting met het virus aan te tonen.  Zo kunnen we mogelijke nieuwe gevallen snel isoleren om verdere verspreiding te minimaliseren”, zegt Marjan Van Esbroeck, hoofd van het Klinisch Referentielaboratorium van het ITG.    

Heb je huiduitslag die op apenpokken lijkt?

Maak een afspraak met de polikliniek van het ITG. Daar neemt een van de artsen na een consultatie een staal dat vervolgens naar het laboratorium gestuurd wordt. Als het resultaat positief is, word je gecontacteerd voor verder opvolging. Het is belangrijk dat je hoogrisicocontacten zoals huisgenoten, sekspartners en personen met wie je nauw contact had zo snel mogelijk op de hoogte brengt. Als ze verschijnselen krijgen, moeten ze zelf een dokter contacteren.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND