Ga naar hoofdinhoud

Internationale onderzoekers buigen zich in Antwerpen over ziekteverwekkers

10-05-16 15:04

Afbeelding 1/1 : een foto van een binnenhof

De 13de conferentie “Moleculaire Epidemiologie en Evolutionaire Genetica van Infectieziekten” (MEEGID XIII) is dé toonaangevende wetenschappelijke bijeenkomst over de moleculaire evolutie van alle ziekteverwekkers: virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en prionen. Ook actuele gezondheidsproblemen zoals hiv/aids, ebola, malaria, tuberculose en andere infectieziekten komen aan bod. Meer dan 200 internationale topexperts komen tussen 11 en 13 mei voor de conferentie naar het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De door Elsevier georganiseerde MEEGID-congressenreeks brengt wetenschappers in contact met onderzoekers buiten het eigen vakgebied. Tijdens plenaire lezingen en symposia worden gemeenschappelijke thema's besproken, zoals bevolkingsgenetica, evolutie, soortvorming, bio-informatica en genoomstudies.

“Om steeds beter te worden, moet je als onderzoeker ook wetenschappers uit andere disciplines ontmoeten. Dat inspireert en leidt tot nieuwe ideeën. Wij zijn er trots op dat topwetenschappers uit de hele wereld naar Antwerpen komen, want MEEGID is een uniek forum voor kruisbestuiving tussen evolutionaire wetenschap in brede zin en biomedisch onderzoek naar infectieziekten,” aldus prof. dr. Jean-Claude Dujardin, hoofd van het Departement Biomedische Wetenschappen van het ITG.

Cursus "Toegepaste moleculaire epidemiologie van infectieziekten"

In de aanloop naar deze conferentie werd aan het ITG voor de gelegenheid ook een Engelstalige cursus van twee weken georganiseerd. Daarin werd de deelnemers bijgebracht hoe moleculaire instrumenten praktisch kunnen worden ingezet in onderzoek naar infectieziekten.
Tijdens de eerste week werden geavanceerde lab- en computervaardigheden getraind die noodzakelijk waren voor het gespecialiseerde gedeelte. In de tweede week konden de deelnemers experttraining in geavanceerde technieken kiezen voor hun eigen onderzoek naar Leishmania, malaria of tuberculose. Daarbij hadden ze uiteraard uitgebreid de mogelijkheid om met elkaar van gedachten te wisselen, om vervolgens in de derde week de internationale topexperts ter zake te ontmoeten tijdens de MEEGID-conferentie.
De organisatie van deze cursus werd mogelijk gemaakt met de steun van NIPRO.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND