Ga naar hoofdinhoud

ITG gedeelde winnaar van de prijs “digitalisering voor ontwikkeling”

Dit innovatief initiatief verbetert de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg in Kingandu, DRC.

26-10-20

Afbeelding 1/1 : Meryame Kitir, Minister for Development Cooperation & Elies Van Belle, Director of Memisa

In oktober ontving het ITG de “D4D”-prijs (Digitilisation for Development) voor zijn samenwerkingsproject “Smart Glasses 4 Health” in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dit innovatief initiatief verbetert de toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg in Kingandu, een ruraal gebied in DRC, door middel van een telegeneeskundesysteem. Het project is een samenwerking tussen Memisa en de technische partners Iristick en Avanti. ITG-alumna Elies Van Belle (directeur Memisa) en Steven Serneels (Iristick) namen de onderscheiding in ontvangst uit handen van de pas benoemde minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Meryame Kitir.

Memisa, een Belgische medische ngo, lanceerde het Smart Glasses 4 Health project in 2019 in de DRC. De hoogtechnologische slimme bril bevat een camera, een microfoon en luidsprekers, gekoppeld aan een smartphone. Met behulp van de bril kunnen verpleeg- en verloskundigen in afgelegen gezondheidscentra, tijdens consultaties beroep doen op live advies van een arts in het districtsziekenhuis. Bij doorverwijzing naar het ziekenhuis komt een motorambulance de patiënt ophalen. In tegenstelling tot tablets en laptops kan het zorgpersoneel dankzij de slimme bril handsfree werken tijdens de consultaties. Het project gebruikt diverse strategieën om patiëntenzorg en doorverwijzingen op punt te stellen.

“Het ITG werkte nauw samen met Memisa en zijn partners bij het ontwerp en de uitrol van het pilootproject in drie gezondheidscentra in Kingandu,” zegt Wim Van Damme, Professor Gezondheidsbeleid aan het ITG. Hij bezocht het projectgebied voor een impactevaluatie van deze innovatieve toepassing. “Tot op heden zijn de resultaten vrij positief: patiënten kregen betere en snellere gezondheidszorg in deze afgelegen gebieden; vooral de betrouwbaarheid van de doorverwijzingen lijkt te zijn verbeterd. De slimme brillen en de motorambulances dragen in hoge mate bij aan het wegwerken van knelpunten op vlak van communicatie- en transport. Toch blijven deze aanzienlijke hindernissen voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg in dergelijke afgelegen gebieden.

Lokale gezondheidsautoriteiten, zorgpersoneel en gezondheidscomités zijn bijzonder enthousiast over het project en de verdere uitbouw ervan. We voeren momenteel een ‘mixed-methods’-evaluatie uit om meer te weten te komen over impact, reproduceerbaarheid en potentiële schaalvergroting van dergelijke digitale innovatie.”

Het Smart Glasses 4 Health Project won de D4D-prijs in de categorie iStandOut. Deze prijs bekroont succesverhalen in digitalisering voor ontwikkeling, met een sterke visie op toekomstige realistische partnerschappen. De D4D-prijs is een initiatief van het Afrikamuseum en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND