Ga naar hoofdinhoud

ITG introduceert cursus antibioticaresistentie

Gezondheidswerkers verdiepen zich twee weken lang in antibioticaresistentie in lage inkomenslanden.

04-07-16 15:25

Afbeelding 1/1 : een foto van verschillende mensen met een labjas , allen kijkend door een microscoop

Vrijdag 1 juli eindigde de pilotcursus ‘Hospital-Based Interventions to Contain Antibiotic Resistance’ aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Zo’n 14 gezondheidswerkers vanuit de hele wereld verdiepten zich twee wekenlang in antibioticaresistentie en de aanpak ervan in ziekenhuizen in lage inkomenslanden. De groeiende weerstand tegen antibiotica is een wereldwijd probleem, dat een ernstige bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Antibioticaresistentie staat hoog op de agenda van het ITG. Naast intensief onderzoek, wordt er vanaf nu ook ingezet op onderwijs rond het thema. Een pilotcursus over antibioticaresistentie in ziekenhuizen zag het levenslicht. De cursus focust op een multidisciplinaire en interactieve aanpak.

“In de opleiding komen diverse componenten aan bod. Antibioticaresistentie kan je enkel bestrijden door een multidisciplinaire aanpak en dat willen we reflecteren in de cursus. We willen de deelnemers stimuleren door actief samen te werken via groepswerken. Daarnaast is het personal project een belangrijk aspect. De deelnemers schetsen op voorhand de risico’s in hun werkomgeving die antibioticaresistentie kunnen uitlokken. Tijdens de cursus maken ze hun plan concreet, als ze terug thuis zijn brengen de deelnemers hun plan in praktijk,” vertelt Jorgen Stassijns, coördinator van de cursus.

“Dankzij de opleiding realiseerde ik me dat we ook grote stappen vooruit kunnen zetten, door kleine dagelijkse inspanningen te leveren. Zoals het consistent gebruik van handendesinfectiemiddelen door de medische staf,” vertelt arts Khadija Msami uit Tanzania. “Het werd me ook duidelijk welke hulp ik als arts kan inschakelen. Ik weet nu op welke manier de afgevaardigde van de Wereldgezondheidsorganisatie in Tanzania ons ziekenhuis kan ondersteunen.”

“Twee weken lang werkte ik actief samen met laboranten, dokters,…” vertelt internist Abera Bulti uit Ethiopië. “Ik heb inzicht gekregen hoe je in een diverse groep goed kan communiceren en hoe je een concreet plan opstelt. Ik vergaarde niet alleen theoretische kennis maar ook mijn organisatieskills werden aangescherpt. Door de vele groepswerken werd ik ook gestimuleerd om ideeën voor te stellen en kritisch na te denken.” 

Deze pilotcursus is een belangrijke test voor een uitgebreidere opleiding van drie weken die in 2017 zal plaatsvinden.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND