Ga naar hoofdinhoud

ITG krijgt EU-financiering voor zika-onderzoek

Het ITG en de KU Leuven maken deel uit een groep internationale topinstellingen die met financiering van de EU onderzoek doen naar het zikavirus.

25-10-16

Afbeelding 1/1 : het logo van zika plan ( Preparedness Latin American Network) is getoond

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en de KU Leuven maken deel uit een groep internationale topinstellingen die met financiering van de Europese Unie onderzoek doen naar het zikavirus. De Europese Commissie maakte afgelopen vrijdag (21 oktober 2016) 45 miljoen euro vrij voor onderzoek naar het zikavirus en andere infectieziekten die door muggen worden verspreid.

Eén van de drie gefinancierde onderzoeksconsortia is ZikaPLAN (Zika Preparedness Latin American Network) waar naast het ITG en de KU Leuven nog 23 instellingen deel van uitmaken. In totaal trekt de EU 11,5 miljoen euro uit voor ZikaPLAN.

Het ITG gaat zich concentreren op seksuele overdracht van het zikavirus en snellere diagnostiek om infecties op te sporen. ITG-onderzoekers proberen een eenduidig beeld te krijgen van hoe lang het zikavirus in sperma aanwezig is (en besmetting via seksueel contact mogelijk blijft). De mug die het virus overbrengt, komt in Europa niet voor en daarom is er bij een dergelijke studie bij ons geen risico op verwarring over de manier van besmetting.

Links

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND