Ga naar hoofdinhoud

Het ITG lanceert #letstalkpositive2020

Een campagne om de stereotypen rond leven met hiv te ontkrachten.

14-10-20

Afbeelding 1/1 : Wenne Mertens & Cora Lamonte

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is al decennia lang medisch dienstverlener en taboedoorbrekend pleitbezorger voor mensen die leven met hiv. Zij kunnen terecht in onze Hiv/soa-kliniek, waar het afgelopen jaar 3300 mensen werden opgevolgd. In aanloop naar Wereldaidsdag op 1 december lanceert het ITG de ‘Let’s talk positive’ campagne, om de stereotypen over leven met  hiv te ontkrachten.  

Jaarlijks worden duizenden mensen met hiv opgevolgd door een multidisciplinair team in de kliniek van het ITG. Het multidisciplinaire team geeft hen de nodige ondersteuning om te leven met een chronische ziekte als hiv. "Vhiva" is een peersupportgroep die sinds 2008 wordt georganiseerd door twee sociale verpleegkundigen, Wenne Mertens en Cora Lamonte. Ze houden vier bijeenkomsten per jaar voor mensen met hiv over verschillende onderwerpen zoals het opvolgen van medicatie, het bekend maken van hun hiv-status, ouder worden met hiv en geestelijke gezondheid. Elk jaar organiseren ze een evenement in de aanloop naar Wereldaidsdag. Om het stigma dat nog steeds op mensen met hiv rust te doorbreken, lanceerden ze vorig jaar de "Laundry World AIDS Day" campagne, waarbij personeel en patiënten afscheid namen van het stigma op kleine papieren T-shirts.

Het stigma is nog steeds aanwezig en maakt dat mensen die leven met hiv niet vrijuit kunnen praten met hun omgeving. Dit jaar wil de Vhiva-groep een sterke boodschap brengen: laten we positiever praten over mensen die leven met hiv. Deze campagne nodigt mensen uit om het negatieve discours over leven met hiv te doorbreken. Hoe gaat dit in de praktijk werken? Vhiva-leden zullen dubbelzijdige mondmaskers uitdelen aan ITG-medewerkers, patiëntenorganisaties en hun vrijwilligers, andere hiv-referentiecentra en ITG-bezoekers. Er wordt gevraagd om een selfie te maken met het mondmasker, een quote toe te voegen en te delen op sociale media. Aan de ene kant staat "Let's talk positive" (ook de hashtag van de campagne: #letstalkpositive2020), en aan de andere kant staat "U=U". Dit staat voor “undetectable=untransmittable” ("niet-detecteerbaar = niet-overdraagbaar"), het relatief weinig bekende feit dat wanneer iemand met hiv onder effectieve behandeling is, zijn/haar virale lading niet meer detecteerbaar is. Hiv kan in dit stadium niet meer seksueel worden doorgegeven. Degenen die ver wonen van het ITG kunnen in de campagne deelnemen door een selfie te maken met hun mooiste mondmasker en een sterke anti-stigma boodschap op hun sociale media te posten met  #letstalkpositive2020 en tag ITG (Facebook @ITGITMANTWERP, Instagram @itmantwerp, Twitter @TropischITG)

"Tijdens de COVID-19-pandemie lopen we het risico om de focus te verliezen op hiv-gerelateerde zaken als beschermde seks, U=U en mentale gezondheid. Met deze campagne willen we door middel van mondmaskers die dagelijks gebruikt worden het stigma rond hiv aanpakken. Door het delen van foto's en boodschappen op sociale media hopen we een sneeuwbaleffect te creëren om onze boodschap te versterken", aldus Cora Lamonte en Wenne Mertens.

De maskercampagne werd mogelijk gemaakt door Gilead, die een subsidie voorzag om de 1000 mondmaskers te maken.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND