Ga naar hoofdinhoud

Het ITG lanceert "U=U" hiv-campagne om stigma te bestrijden

Draag #thebestsmile pins om je steun te tonen

04-11-21

Afbeelding 1/1 : Undetectable = untransmittable

De best smile ever, dat is de glimlach die we hebben wanneer alles onder controle is. Bij hiv is dat als U=U is, want dankzij een succesvolle behandeling is hiv niet meer overdraagbaar via seksueel contact. U=U staat voor Undetectable = Untransmittable en betekent Niet meetbaar = Niet overdraagbaar (N=N).

Toch durven nog veel mensen niet praten over hiv.

Wil je net als wij het stigma rond hiv de kop indrukken, maar dan met een glimlach?

Kijk dan snel uit naar onze displays en kleurrijke pins. We hebben 10 verschillende smiles, dus vast ook wel een pin die bij jou past! Door je pin te dragen laat je zien dat je de U=U boodschap kent en open staat om met mensen te praten over hiv zonder te stigmatiseren.

Toon daarom je ‘best smile’ op sociale media om zoveel mogelijk U=U smileys te laten zien:

  1. Post je selfie, groepsfoto of video met je pin en gebruik #thebestsmile
  2. Tag de accounts van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
  3. Heb je een privé-account? Vergeet dan niet om deze post publiek te zetten.

De #thebestsmile campagne

De campagne #thebestsmile is een actie van het hiv-referentiecentrum van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen voor Wereldaidsdag 2021.

2021 is een historisch jaar, want 40 jaar geleden werden officieel de eerste vijf gevallen gemeld van wat later bekend werd als aids. Vandaag is hiv nog steeds een ernstige aandoening waarvoor er nog geen genezing is, maar gelukkig bestaat er wel een zeer efficiënte behandeling. Dankzij die behandeling wordt het virus onderdrukt tot het niet meer te detecteren is en waardoor hiv niet langer overgedragen wordt door seksueel contact.

De U=U (Undetectable = Untransmittable) boodschap bestaat al vijf jaar, maar is nog onvoldoende bekend bij de brede bevolking, en zelfs niet bij zorgverleners of mensen die leven met hiv. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het stigma over hiv in de medische zorg is toegenomen.

Daarom besloten we een campagne te lanceren om de U=U boodschap te verspreiden via smiley speldjes. We lieten 10.000 U=U smiley pins maken met een dubbele boodschap:  U=U en YOU=YOU
De tien verschillende kleuren en smileys symboliseren diversiteit en gelijkheid. We verspreiden de pins in verschillende HRC’s (hiv-referentiecentra) in België, en vragen onze collega’s om ook op andere ziekenhuisafdelingen de pins massaal uit te delen. Ook patiëntenorganisaties, apothekers, tandartsen, huisartsen, organisaties die werken rond stigma en discriminatie, politici, journalisten en andere krijgen pins toegestuurd.

Heb je vragen over leven met hiv of over U=U? Leef je met hiv en wil je eens praten?

Je eigen pin bestellen kan ook bij Wenne (wmertens@itg.be) en Cora (clamonte@itg.be)

Deze campagne is een initiatief van de sociaal verpleegkundigen van HRC Antwerpen (ITG) en kwam tot stand met de steun van Gilead, MSD en ViiV Healthcare.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND