Ga naar hoofdinhoud

ITG ontvangt Antwerp Diner cheque t.w.v. € 32.500

Met de bijdrage van het Antwerp Diner 2018 zet het Instituut voor Tropische Geneeskunde in op betere levenskwaliteit bij kwetsbare hiv-patiënten.

29-06-18

Afbeelding 1/1 : Lazare Manirankunda en Charles Ddungu (centraal) van HIV-SAM nemen de cheque in ontvangst van Frank de Neef (rechts) en Sylvia van Craen (links) van Antwerp Diner.

ITG-onderzoekers van het HIV-SAM project richten zich op kwetsbare mensen uit sub-Sahara Afrika met een hiv-diagnose. Door middel van sociaalwetenschappelijk gedragsonderzoek trachten zij de levenskwaliteit van deze doelgroep te verhogen.

Hiv is nog steeds een sociale ziekte. Discriminatie, zelf-stigma en sociale isolatie kunnen leiden tot depressie en problemen met zelfzorg op vlak van therapietrouw en psychosociaal welzijn. De onderzoekers zullen in de loop van 2019 een psychosociale zelfmanagement-interventie aanbieden aan alle aidsreferentiecentra in Vlaanderen en die wetenschappelijk evalueren. In vier sessies worden handvaten aangereikt om de hiv-diagnose een plaats te geven, met stigma en discriminatie om te gaan, er een gezonde levensstijl (inclusief therapietrouw) op na te houden en de kennis van de Belgische gezondheids- en sociale diensten te verhogen.  Op wetenschappelijk vlak zal het onderzoek inzichten leveren hoe de kwaliteit van leven bij de meest kwetsbare doelgroepen verhoogd kan worden.

Lazare Manirankunda en Charles Ddungu van HIV-SAM namen de cheque in ontvangst van Frank de Neef en Sylvia van Craen van Antwerp Diner.

Meer over het ITG en hiv.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND