Ga naar hoofdinhoud

ITG-partner eerste referentiecentrum WGO in D.R. Congo

De Wereldgezondheidsorganisatie wijst het Institut National de Recherche Biomédicale in Kinshasa aan als WGO-samenwerkingscentrum voor onderzoek naar en training in diagnose van slaapziekte.

15-11-18

Afbeelding 1/2

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) wijst het Institut National de Recherche Biomédicale (INRB) in Kinshasa aan als WGO-samenwerkingscentrum voor onderzoek naar en training in diagnose van menselijke Afrikaanse trypanosomiase of slaapziekte. INRB, een jarenlange partner van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen, is het eerste WGO-samenwerkingscentrum in de Democratische Republiek Congo (DRC).

"Deze WGO-status verkrijgen, is een erkenning van onze competenties en van tientallen jaren hard werken. Het bevestigt dat we klaar zijn om, niet alleen ons eigen land, maar ook onze buurlanden te dienen”, zegt prof. Dieudonné Mumba Ngoyi, hoofd van de afdeling parasitologie, waarvan het nationaal referentielaboratorium voor humane Afrikaanse trypanosomiase een onderdeel is.

Het ITG werkt al sinds 1998 samen met het INRB, via zijn programma voor capaciteitsversterking, gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. "Het ITG heeft ons begeleid bij de oprichting en werking van het laboratorium, evenals bij de opleiding van de meerderheid van het personeel, waaronder ikzelf”, zegt prof. Mumba. "Voor mij is het behalen van deze WGO-status de bekroning van een duurzame  samenwerking."

Slaapziekte is een dodelijke parasitaire ziekte die momenteel 16 Afrikaanse landen treft. De ziekte wordt overgedragen door tseetseevliegen. Meer dan 80% van de nieuwe gemelde gevallen wordt momenteel in de DRC gerapporteerd. In de afgelopen jaren hebben systematische screening en behandeling van patiënten het aantal nieuwe gevallen teruggedrongen tot slechts enkele duizenden, maar het risico van een opflakkering is nog steeds aanwezig.

"Slaapziekte wordt steeds zeldzamer en de uitdaging om de ziekte reeds in een vroeg stadium te herkennen, wordt daarom steeds groter. De positie en vaardigheden van INRB als diagnostisch referentiecentrum zijn essentieel voor het elimineren van slaapziekte. Het nationale referentielaboratorium voor menselijke Afrikaanse trypanosomiase van het INRB heeft zijn sporen verdiend en is een genoegen om mee samen te werken", aldus prof. Philippe Büscher, hoofd van de Dienst Diagnostische Parasitologie van het ITG.

De inspanningen om slaapziekte in de DRC te elimineren, worden geleid door het nationale bestrijdingsprogramma van de DRC (PNLTHA), in samenwerking met het ITG, België en de Bill & Melinda Gates Foundation.
 

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND