Ga naar hoofdinhoud

Vandaag is het Wereldaidsdag

Het ITG roept op om een einde te maken aan stigma’s en stereotypen rond het leven met hiv.

01-12-20

Afbeelding 1/1 : Marc-Alain Widdowson & Ann Peters

Vandaag is het Wereldaidsdag met als thema ‘wereldwijde solidariteit, gedeelde verantwoordelijkheid’. In de aanloop naar deze dag lanceerde het ITG  een mondmaskercampagne, #letstalkpositive2020. Hiervoor werden 1200 mondmaskers gemaakt met aan de ene kant “Let’s talk positive”  en aan de andere kant “U=U”. Dit staat voor “undetectable=untransmittable” ("niet-detecteerbaar = niet-overdraagbaar"). Wanneer een persoon met hiv onder effectieve behandeling is, wordt zijn of haar virale lading ondetecteerbaar. Hiv kan in dit stadium niet meer worden overgedragen via seksueel contact. De campagne nodigt mensen uit om het negatieve discours over leven met hiv te doorbreken en om de getroffen gemeenschap te ondersteunen

Honderden mensen uit alle lagen van de bevolking namen op sociale media deel aan onze campagne. Waaronder infectiologe Erika Vlieghe, de Antwerpse gouverneur Cathy Berx, Minister Petra De Sutter en Minister Frank Vandenbroucke. Bruce Richman, de bekende activist en oprichter van de Prevention Access Campaign, de organisatie die het ‘niet-detecteerbaar=niet-overdraagbaar’ (U=U) bericht lanceerde,  betuigde zijn steun door zijn foto te tweeten. In de afgelopen weken heeft Vhiva, de hiv peer support groep van het ITG, de ‘Let’s talk positive’ gezichtsmaskers verspreid binnen het Instituut en andere hiv-referentiecentra.  Sensoa deelde ze uit aan zijn medewerkers, vrijwilligers en mensen die leven met hiv. Ook andere belangenorganisaties zoals het UZA, apothekers, asielzoekerscentra, het adviescentrum migratie, wijkgezondheidscentra, Çavaria en Lumi ontvingen de mondmaskers, met als boodschap om een selfie met het mondmasker te delen op hun sociale media met de hashtag #letstalkpositive2020.

Het stigma is nog steeds aanwezig en maakt dat mensen die leven met hiv niet vrijuit kunnen praten met hun omgeving. Met deze campagne willen we door middel van mondmaskers de stigma’s en stereotypen rond leven met hiv ontkrachten en samen een positief verhaal brengen. “We krijgen positieve reacties van onze patiënten die deze actie als zeer steunend ervaren” zeggen Cora Lamonte en Wenne Mertens, sociaal verpleegkundigen aan het ITG die samen deze campagne lanceerden. Hoewel de campagne officieel eindigt op Wereldaidsdag, moet de boodschap voortleven! Het ITG roept op om deze positieve boodschap van solidariteit ook na 1 december te blijven verspreiden, zowel on- als offline. We hopen dat door het dragen van de maskers belangrijke gesprekken worden aangewakkerd die bijdragen aan het ontkrachten van de stereotypen rond leven met hiv.

De maskercampagne werd mogelijk gemaakt door Gilead.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND