Ga naar hoofdinhoud

Journalisten-in-residence blikken terug op hun verblijf in Antwerpen

Drie journalistes uit Cambodja, Indonesië en Venezuela verdiepten zich in de wondere wereld van de tropische geneeskunde en internationale gezondheid aan het ITG.

30-11-18

Afbeelding 1/1 : Journalistes-in-residence 2018

De journalistes verbleven een aantal weken in Antwerpen en spraken met verschillende onderzoekers. Hun verblijf kadert in het journalist-in-residence-programma van het ITG, dat dit jaar vijf kaarsjes mag uitblazen.

In het residentieprogramma nodigt het ITG journalisten uit Latijns-Amerika, Azië en Afrika uit om zich in te werken in een onderwerp naar keuze op het gebied van tropische geneeskunde en internationale gezondheid. Dit jaar verbleven Sokummono Khan uit Cambodja, Dewi Safitri uit Indonesië en Marielba Nuñez uit Venezuela een aantal weken in Antwerpen.

Mono is een ambitieuze jonge journaliste die schrijft voor Voice of America. Ze verdiepte zich in antibioticaresistentie.

Marielba is een doorgewinterde correspondente voor SciDev.net en El Nacional, een nationale krant in Venezuela en schreef over malaria. Venezuela worstelt met een humanitaire crisis waardoor er na lange tijd opnieuw uitbraken zijn van de ziekte.

Dewi is een ervaren wetenschapsjournaliste die werkt voor CNN Indonesia. Ze werkt aan een longread over dengue, die jaarlijks meer dan 1200 dodelijke slachtoffers maakt in Indonesië.

De drie journalistes blikken met plezier terug op hun residentie aan het ITG. “Het is een uitzonderlijke luxe om je een aantal weken te kunnen verdiepen in een wetenschappelijk onderwerp. Het journalist-in-residence-programma bood exact dat aan. Toen ik geselecteerd werd voor het programma was het alsof er een wens uitkwam”, vertelt Dewi enthousiast. “Het ITG doet aan topwetenschap en heeft ook een nauwe band met zijn partners in het Zuiden, dat vond ik heel interessant”, zegt Marielba.

Links

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND