Ga naar hoofdinhoud

Let’s talk about sex: wat kan in tijden van COVID-19?

Artsen van de hiv/soa-kliniek van het ITG roepen op tot bedachtzaamheid.

31-03-20

Afbeelding 1/1

De Belgische overheid nam strikte maatregelen om de verdere verspreiding van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, tegen te gaan. Eén van de maatregelen bij uitstek is social distancing, ofwel afstand bewaren. Dat geldt ook voor singles, mensen die geen vaste relatie hebben of mensen die niet samenwonen met hun partner. Toch stellen artsen van de hiv/soa-kliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) en experten bij Sensoa vast dat er nog steeds seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) worden opgelopen in deze periode. Daarom roepen zij op tot bedachtzaamheid.

COVID-19 is geen soa in de strikte zin van het woord, maar het virus kan wel, zoals een gewoon griepvirus, worden overgedragen tijdens seksuele activiteit. “Dat COVID-19 kan worden overgedragen tijdens seksuele handelingen is eigenlijk heel logisch,” zegt Dr. Ludwig Apers van de hiv/soa-kliniek van het ITG. “Als je weet dat het virus al kan worden overgedragen door te zoenen, dan kan dat zeker tijdens het tongzoenen en meer. Het is namelijk al besmettelijk vanop een meter afstand.”

Dr. Apers gaat verder: “Vrijen is het dichtste contact dat tussen mensen mogelijk is. Beperk daarom seksuele activiteit tot je eigen partner, en vermijd losse seksuele contacten. Anonieme contacten of groepsseks zijn zeker af te raden. Niet alleen om jezelf te beschermen, maar ook om te vermijden dat het virus zich verder verspreidt naar mogelijke risicogroepen. Dat is momenteel niet meer dan onze burgerplicht.”

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND