Ga naar hoofdinhoud

Marjan Pirard ontvangt Prof Jozef Vandepitte-prijs 2021

Dr. Pirard ontving de prijs voor haar sleutelrol in MSc in Public Health van het ITG

14-03-22

Afbeelding 1/1 : Marjan Pirard

De Prof Jozef Vandepitte Prijs, een erkenning van de Ontwikkelingshulp Geneesheren- en Apothekers-Alumni Leuven, werd in 2021 uitgereikt aan Dr Marjan Pirard, onderwijscoördinator bij het departement Volksgezondheid van het ITG. De prijs onderscheidt duurzame onderwijsprojecten in lage-inkomenslanden. Dr. Pirard kreeg de prijs voor haar sleutelrol in onze MSc in Public Health.

De Prof. Jozef Vandepitte prijs wordt uitgereikt door de vereniging van Ontwikkelingshulp Geneesheren- en Apothekers-Alumni Leuven. De vereniging ondersteunt en promoot de ontwikkelingssamenwerking van artsen en apothekers die alumni zijn van de KU Leuven. De Prof. Jozef Vandepitte Prijs is een initiatief van de vereniging om het medisch onderwijs in lage- en midden-inkomenslanden te bevorderen. De prijs huldigt de erfenis van prof. dr. Jozef Vandepitte die zich gedurende zijn lange carrière actief heeft ingezet voor het onderwijs in de Democratische Republiek Congo. De prijs bedraagt 2.500 euro en wordt om de twee jaar uitgereikt. 

Marjan Pirard is zelf een alumna van de KU Leuven, waar ze in 1985 haar diploma geneeskunde behaalde. Later behaalde ze diploma's in Tropische Geneeskunde (ITG, 1986), Huisartsgeneeskunde (KU Leuven, 1993), Biostatistiek & Epidemiologie (ULB, 1993) en Volksgezondheid (ITG, 1994). Sinds 2012 is ze hoofd van de onderwijseenheid van het departement Volksgezondheid van het ITG, waar ze de MSc in Public Health, postgraduaatcursussen en korte cursussen coördineert en ondersteunt. Ze heeft ook een uitgebreide terreinervaring: ze werkte in Bolivia als projectmanager voor de Belgische Technische Coöperatie en in Zimbabwe als vrijwilliger voor Medicus Mundi België. In al deze landen is het coachen en opleiden van medisch personeel een leidmotief gebleven in haar loopbaan.  

In haar huidige functie is Dr. Pirard de sleutelfiguur van de Master of Science in Public Health aan het ITG. Elk jaar volgen een veertigtal studenten de Master of Science in Public Health, een programma dat internationale faam geniet. De meeste studenten komen uit lage-inkomenslanden, combineren een goede basisopleiding met een overtuigende motivatie en relevante werkervaring en gebruiken het programma om te werken aan een masterscriptie die relevant is voor de volksgezondheid in hun thuisland. Marjan is een drijvende kracht achter de opvolging van de kwaliteit van de opleidingen, de begeleiding van de studenten, de invoering van nieuwe onderwijsmethodologieën en de regelmatige aanpassingen die het programma relevant houden in een steeds veranderende wereld.  

Marjan zei: "De prijs en de hartverwarmende reacties die ik van ITG-alumni en -medewerkers heb ontvangen, inspireren mij in mijn werk. De prijs is ook een erkenning van de collectieve inspanning van collega's in ons MPH-masterprogramma." 

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND