Ga naar hoofdinhoud

Mazelenvaccinatie

Wereldwijd zijn er mazelenuitbraken, ook binnen Europa.

02-03-20

Afbeelding 1/1 : Kind met mazelen

Elke reis is een goede gelegenheid om de vaccinatiestatus na te kijken en zo nodig te vervolledigen. De meeste volwassenen geboren voor 1970 hebben als kind mazelen doorgemaakt.

Aan volwassenen geboren vanaf 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt en geen of slechts een vaccin gehad hebben, moet een mazelen-bof-rubella-vaccinatie (MBR) aangeboden worden. In Vlaanderen wordt voor deze doelgroep het MBR-vaccin gratis ter beschikking gesteld. Na twee MBR-vaccinaties met minimaal een maand interval is men volledig gevaccineerd.

Vervroegde vaccinatie

Zuigelingen die nog geen mazelenvaccinatie kregen, kunnen vervroegd en gratis gevaccineerd worden tussen de leeftijd van zes en twaalf maanden wanneer zij reizen naar landen met een hoog risico op mazelen. Dit vervroegde vaccin telt niet als een volwaardige vaccinatie maar biedt een kortdurende bescherming. Na deze dosis moeten zij nog twee vaccinaties krijgen, volgens de vaccinatiekalender. Een vervroegde tweede dosis bij oudere kinderen kan overwogen worden, maar is niet gratis.

Landen waarvoor vervroegde vaccinatie aanbevolen is

  • Alle landen in Afrika (behalve Marokko, Kaapverdië, Sao Tome en Principe, Burundi, Rwanda, Malawi, Zambia, Botswana, Namibië, Zuid-Afrika, eSwatini)
  • Alle landen in Azië (behalve Turkije, Brunei, Bhutan, Maldiven, Singapore, Sri Lanka, Taiwan, Zuid-Korea)
  • Oekraïne
  • Oezbekistan
  • Roemenië
  • Venezuela

Deze lijst wordt maandelijks aangepast op basis van de WHO- en ECDC-rapporten.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND