Ga naar hoofdinhoud

MERS-CoV en reizen naar het Arabische Schiereiland - Adviezen voor Mekkapelgrims

Adviezen voor Mekkapelgrims

10-10-13 14:38

Afbeelding 1/1 : foto van duizenden moslims op het plein in mekka voor hun Hadj , de pelgrimstocht

Gelet op de sporadische gevallen van besmetting met het Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV), voornamelijk op het Arabisch Schiereiland, en gelet op de bedevaarten in het kader van de Oemra (aanvang van de Ramadanmaand) en de Hadj (na de Ramadanmaand), wensen de Belgische sanitaire overheden u op de hoogte te brengen van nieuwe ontwikkelingen in verband met het MERS-CoV.

Aan personen bij wie een co-morbiditeit (o.a. cardio-vasculaire aandoeningen, diabetes, long-of nierinsufficiëntie, enz) is vastgesteld, wordt aanbevolen hun behandelende arts te raadplegen, of een Travel Clinic te bezoeken vooraleer een reis te overwegen naar Saoedi-Arabië, Qatar, Jordanië of de Verenigde Arabische Emiraten. (Saoedi Arabië ontraadt de bedevaart ook aan oudere personen (>65 jaar), zieken in terminale fase, zwangere vrouwen en kinderen.)

Aan reizigers die naar het Arabische Schiereiland vertrekken, raden wij de volgende voorzorgen aan om het risico op infectie te beperken:

 • Was regelmatig de handen met water en zeep.
 • Gebruik ook regelmatig een ontsmettende gel of vloeistof voor de handen. In de handel zijn kleine flacons te koop. Het is nuttig die mee te nemen in de bagage (niet in de handbagage).
 • Probeer voedsel altijd goed te koken of te bakken, en rauw fruit en rauwe groenten steeds te schillen. Drink geen onveilig drinkwater.
 • Vermijd contact met dieren en vogels en hun uitwerpselen.
 • Vermijd zoveel mogelijk nauw contact met mensen die symptomen van een luchtweginfectie vertonen, zoals hoesten of niezen.
 • Pas de regels van hoesthygiëne toe: hoest of nies in een papieren zakdoek en gooi deze na gebruik bij het vuilnis.

Reizigers die tot twee weken na hun terugkeer van het Arabisch Schiereiland symptomen vertonen zoals koorts, hoesten of ademhalingsproblemen, dienen zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Wie ziek wordt, moet afstand houden van andere mensen, mond en neus bedekken met een wegwerpzakdoekje bij niezen of hoesten, de zakdoekjes weggooien in een vuilnisbak met een deksel, en de handen wassen. De Belgische ziekenhuizen werden geïnformeerd over de risicofactoren. Ze kunnen de juiste diagnose stellen en de nodige zorgen toedienen.

Bovenstaand advies is grotendeels gebaseerd op een rondschrijven van 14 juli 2013 vanwege de Federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.

Algemeen advies voor Mekka-reizigers: verplichte/aangeraden vaccinaties

 • Een bewijs van vaccinatie tegen meningokokken ACYW135 met een viervoudig geconjugeerd vaccin is verplicht om een visa te bekomen. Beschikbare merknamen in België: Nimenrix® en Menveo®
 • Voor onvolledig gevaccineerde personen, is het belangrijk zich in orde te stellen volgens het Belgische vooropgestelde basisvaccinatieschema (zie inhaalschema's).
 • Van zodra beschikbaar dient een vaccin tegen de seizoensgriep systematisch te worden voorgesteld (rond midden september, de bedevaart begint vanaf 4 oktober).
 • Een vaccinatie tegen hepatitis A is aan te raden in functie van de leeftijd en medische antecedenten
 • Bij een reisduur van 3 weken of langer dient vaccinatie tegen buiktyfus te worden overwogen

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND