Ga naar hoofdinhoud

Marc-Alain Widdowson wordt de nieuwe directeur van het ITG

De Raad van Bestuur heeft dr. Marc-Alain Widdowson benoemd tot nieuwe directeur. Widdowson neemt in augustus 2019 het roer over van prof. dr. Bruno Gryseels.

14-02-19

Afbeelding 1/1 : Dr. Marc-Alain Widdowson

De Raad van Bestuur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen heeft dr. Marc-Alain Widdowson (50) benoemd tot nieuwe directeur. Widdowson neemt in augustus 2019 het roer over van prof. dr. Bruno Gryseels. De Raad van Bestuur dankt Gryseels voor zijn inzet en verwezenlijkingen. Gedurende de voorbije 24 jaar leidde hij de transformatie van het ITG naar een wetenschappelijk kenniscentrum, met vruchtbare partnerschappen over de hele wereld.

Dr. Marc-Alain Widdowson studeerde af aan de Universiteit van Cambridge in biologische antropologie en diergeneeskunde en voltooide een MSc in Epidemiologie van Overdraagbare Ziekten aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Hij bouwde brede ervaring op in de epidemiologie van infectieziekten en leidde wereldwijd wetenschappelijke projecten. Hij deed bovendien ruime veldervaring toen hij in Bolivia, Zimbabwe en Nederland woonde. Hij heeft sterke competenties op gebied van epidemiologie, volksgezondheid, laboratoriumwetenschap en One Health (verband tussen mens, dier en leefomgeving red.). De afgelopen 18 jaar werkte Marc-Alain Widdowson voor het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Hij eindigde er als directeur van de afdeling Global Health Protection bij CDC-Kenya.

De benoeming door de Raad van Bestuur van het ITG kwam op een cruciaal moment voor het Instituut dat de afgelopen jaren diepgaande hervormingen doorvoerde om de wetenschappelijke basis van zijn onderwijs, onderzoek en dienstverlening in tropische geneeskunde en internationale gezondheid te versterken. Dr. Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen en voorzitter van de Raad van bestuur van het ITG, wenst Marc-Alain Widdowson het allerbeste: "Het Instituut voor Tropische Geneeskunde evolueert, net als de internationale context waarin het opereert. Door zijn talrijke experts met veel terreinervaring is het Instituut een draaischijf voor mondiale gezondheidskwesties, onderzoek naar infectieziekten en epidemieën zoals ebola, inspanningen om ziekten als slaapziekte te elimineren en voor het onderzoek naar manieren om de toegang tot levensreddende gezondheidsinterventies te verbeteren. Ik wil Bruno Gryseels hartelijk bedanken voor bijna een kwarteeuw inspirerend leiderschap. Ik ben zeker dat Marc-Alain Widdowson en alle ITG-medewerkers hun best zullen doen om de reputatie van het Instituut, als referentiecentrum voor tropische geneeskunde en internationale gezondheid, verder te bevestigen."

Dr. Marc-Alain Widdowson kijkt uit naar de nieuwe uitdaging: "Wat me opvalt in het ITG, is de enorme hoeveelheid expertise en ambitie om bij te dragen aan een betere gezondheid voor iedereen, via de bevordering van de medische wetenschap in tropische geneeskunde en volksgezondheid. Ik wil graag bijdragen aan het uitstekende werk in onderwijs, wetenschappelijk onderzoek, medische diensten en samenwerking met partners over de hele wereld."

Uittredend directeur prof. dr. Bruno Gryseels zegt: "Ik had het voorrecht om het ITG samen met geweldige collega's, partners en donoren de 21e eeuw binnen te loodsen. Samen hebben we het Instituut omgevormd tot een door wetenschap gedreven kenniscentrum met behoud van onze maatschappelijke waarden en langdurige samenwerkingsverbanden in het Zuiden. Ik ben blij dat de Raad van Bestuur voor Marc-Alain Widdowson gekozen heeft. Hij is een geweldig wetenschapper maar ook een doorwinterd terreinman. Hij is uitermate geschikt om het Instituut verder te leiden naar de internationale top in zijn vakgebied. Ik wens Marc-Alain en het ITG-personeel het allerbeste bij hun toekomstige inspanningen."

Het ITG is een autonome stichting van openbaar nut en een post-universitaire academische instelling. Het Instituut telt bijna 450 personeelsleden en werkt met een budget van ongeveer 65 miljoen euro afkomstig van verschillende Vlaamse en federale overheden maar ook van externe bronnen. Elk jaar volgen meer dan 600 studenten en ongeveer 100 doctoraatsstudenten uit de hele wereld gespecialiseerde cursussen of opleidingen aan het Instituut. De onderzoekers publiceren jaarlijks zo’n 300 wetenschappelijke papers en werken samen met partners wereldwijd in honderden projecten gaande van medische antropologie tot moleculaire biologie. Het ITG verleent structurele ondersteuning aan 19 institutionele partners in Afrika, Azië en Latijns-Amerika via zijn programma voor capaciteitsversterking, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Jaarlijks bezoeken meer dan 20.000 mensen de kliniek van het ITG voor vaccinatie, behandeling en advies over gezondheid op reis, hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND