Ga naar hoofdinhoud

Onderzoeksnetwerk tegen epidemieën in Afrika gelanceerd

Het ITG maakt deel uit van internationaal consortium dat zich voorbereidt op ‘disease X’.

13-03-18

Afbeelding 1/2 : Persconferentie ALERRT

‘Disease X’, de onbekende ziekte waarop de wereld zich moet voorbereiden, was de afgelopen dagen uitgebreid in het nieuws. Deze week gaat in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een internationaal netwerk van start dat snel kan reageren met klinisch onderzoek en interventies als een nieuwe uitbraak zich voordoet.

The African coaLition for Epidemic Research, Response and Training (ALERRT) krijgt  10 miljoen euro steun van de European and Developing Countries Clinical Trials Partnership (EDCTP). Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) is een van de 21 Afrikaanse en Europese partnerorganisaties van ALERRT.

“ALERRT probeert de tol die uitbraken van infectieziekten in Sub-Sahara-Afrika eisen, te beperken, qua gezondheid en op sociaaleconomisch vlak,” zegt prof. Johan van Griensven van het ITG vanuit Addis Abeba. In de Ethiopische hoofdstad vindt deze week ook de International Conference of (Re-)Emerging Infectious Diseases plaats.

ALERRT gaat een duurzaam klinisch- en laboratoriumnetwerk uitbouwen dat snel operationeel kan zijn om onderzoek uit te voeren bij het bestrijden van uitbraken van infectieziekten. Het netwerk steunt daarbij op de sterktes van toonaangevende instellingen in negen Afrikaanse en vier Europese landen, met een netwerk van laboratoria en klinieken verspreid over Sub-Sahara-Afrika die vlug kunnen inspelen op nieuwe uitbraken.

Het team van prof. van Griensven probeert daarbij de capaciteit op het gebied van klinisch onderzoek te vergroten. “Bij een uitbraak van Disease X willen we die ziekte zo snel mogelijk onder controle brengen, maar ook klinisch onderzoek doen naar betere diagnose en behandeling, om zo het sterftecijfer terug te dringen,” aldus van Griensven. Het ITG gaat zich daarnaast ook toeleggen op operationele voorbereiding en databeheer. “We creëren een kader dat het makkelijker moet maken om bottlenecks op het gebied van administratie, regelgeving en ethische vraagstukken aan te kunnen. Bij de ebola-uitbraak in West-Afrika hebben deze zaken het onderzoek behoorlijk vertraagd.”

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND