Ga naar hoofdinhoud

Overlijden van Marleen Boelaert

Prof. Boelaert was het hoofd van het Departement Volksgezondheid van het ITG tussen 2011-2014.

12-06-20

Afbeelding 1/1 : Professor Marleen Boelaert

Met droefheid meld ik je het overlijden van professor Marleen Boelaert van het Departement Volksgezondheid. Marleen overleed vanochtend thuis in Herne. Hoewel we wisten dat ze ziek was en al meer dan een jaar met verlengd ziekteverlof was, is dit nieuws toch onverwachts en plots. Mede omdat ze ondanks haar ziekte tot het einde heeft gevochten en gewerkt.

Marleen startte op 1 september 1994 aan het ITG en is één van de drijfveren achter het Instituut geworden. Collega’s die met haar samenwerkten gebruiken alleen superlatieven om haar te beschrijven. Ze was in staat om de diepte van de materie van haar werk te combineren met een brede, holistische en inclusieve teambenadering. Marleen stond bekend om haar vermogen om te werken over departementele, disciplinaire en diplomatieke scheidingslijnen heen, wat resulteerde in een wereldwijd netwerk van samenwerkingsverbanden. Deze combinatie van wetenschap, visie en mensenkennis voedde haar succes - ze publiceerde meer dan 325 manuscripten, begeleidde 22 doctoraatstudenten en was mentor voor talloze andere studenten en medewerkers. Ze startte ook de Master in Disease Control en introduceerde een methodologische discipline. Haar gedrevenheid had een doel en werd grotendeels gestuurd vanuit een passie voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid.

Misschien wel het belangrijkste is dat ze, ondanks haar kritische ingesteldheid, ongelooflijk intelligent en vriendelijk was. Ze was een heel goede vriendin met diepe, persoonlijke en levenslange connecties met velen bij het ITG en in haar uitgebreide netwerk.

Om haar indrukwekkende erfenis voort te zetten, zal ITG een nieuw fonds oprichten. Dit fonds zal beurzen en onderzoek naar verwaarloosde tropische aandoeningen ondersteunen en krijgt de naam van prof. Marleen Boelaert. Zo worden steeds weer nieuwe mogelijkheden voor wetenschappers gecreëerd om hogere doelen te bereiken, zoals Marleen dat gewild zou hebben. De administratieve opzet van dit fonds is nog in volle gang, maar als u op de hoogte wilt blijven zodra alles geregeld is, stuur dan een mailtje naar Anne Marie Trooskens.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND