Ga naar hoofdinhoud

PICOV-VAC-studie toont verschil in hoeveelheid en kwaliteit van antistoffen bij gevaccineerden

Is er een verschil in antistoffen na vaccinatie van mensen die al eens besmet waren met het coronavirus tegenover mensen die nog geen corona-infectie hebben gehad?

10-06-21

Afbeelding 1/1

Met de start van de nationale vaccinatiecampagne rees ook een relevante vraag: “Is er een verschil in antistoffen na vaccinatie van mensen die al eens besmet waren met het coronavirus tegenover mensen die nog geen corona-infectie hebben gehad?” De PICOV-VAC-studie toont aan dat personen die al eerder besmet waren met het coronavirus sterker reageren na één prik van het BNT/Pfizer-vaccin dan mensen die nog geen infectie hadden. De studie werd uitgevoerd onder leiding van Sciensano, in samenwerking met de labo’s van de ULB en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG).

De PICOV-VAC-studie werd voorafgegaan door de PICOV-studie. Hierbij bekeken wetenschappers in hoeverre bewoners en personeel van woonzorgcentra, die voordien positief testten op COVID-19, beschermd waren tegen nieuwe infecties. Tijdens de tweede studie werd er gekeken naar de verschillen in antistoffen na vaccinatie tussen mensen die al eens besmet waren met het coronavirus en mensen zonder voorafgaande infectie. Voor beide studies werd er beroep gedaan op de labo’s van de ULB en het ITG.

Onderzoekers van de PICOV-VAC-studie prikten bloed op verschillende tijdstippen in drie woonzorgcentra. “We verwerkten een deel van de bloedstalen en alle testen om de neutraliserende capaciteit of ‘kwaliteit’ van de antilichamen te bepalen tegen verschillende varianten van het virus”, vertelt Kevin Ariën, professor en diensthoofd Virologie.

Alle deelnemers, zowel jong als oud, ontwikkelden antistoffen na twee dosissen van het BNT/Pfizer-vaccin. In de hoeveelheid en de kwaliteit van de antistoffen zien de onderzoekers wel een duidelijk verschil. Mensen die al eerder besmet waren met COVID-19 hebben de hoogste hoeveelheden en de beste kwaliteit van antistoffen. In tegenstelling tot bewoners die voor hun vaccinatie nog geen infectie doormaakten. Zij ontwikkelden de laagste hoeveelheid antistoffen met de zwakste kwaliteit na twee dosissen van het vaccin. Personen die nog geen COVID-19-infectie hadden doorgemaakt en na een volledige vaccinatie nog steeds een zwakke antilichaamrespons vertonen, kunnen gebaat zijn bij een derde dosis.

De studie toont bovendien aan dat de antistoffen opgewekt door het vaccin, beduidend minder goed de Zuid-Afrikaanse variant neutraliseren in vergelijking met personen die al besmet waren voor ze het vaccin kregen. Of een derde dosis de nodige bescherming kan bieden tegen opkomende varianten moet bijkomend onderzoek uitwijzen.

Om kwetsbare groepen alsnog maximaal te beschermen, is het essentieel dat de vaccinatiegraad bij de algemene bevolking zo hoog mogelijk ligt. Enkel zo kunnen we groepsimmuniteit nastreven om de viruscirculatie zo beperkt mogelijk te houden.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND