Ga naar hoofdinhoud

Seizoensgebonden griepvirus veroorzaakt wereldwijd luchtweginfecties bij meer dan 20 miljoen kinderen jonger dan 5

Ondanks het feit dat het merendeel van de sterfgevallen plaatsvindt in laag- en midden-inkomenslanden worden er weinig of geen griepvaccinaties toegediend.

27-04-20

Afbeelding 1/1

Nu de COVID-19-pandemie zich over de hele wereld verspreidt, is er weinig aandacht voor het gewone griepvirus. Maar ook deze ziekte kan ernstige acute luchtweginfecties veroorzaken. Deze infecties treffen wereldwijd meer dan 20 miljoen kinderen onder de 5 jaar. In die leeftijdsgroep is het verantwoordelijk voor 5% van de ziekenhuisopnames en 4% van de sterfgevallen. 82% van deze sterfgevallen vindt plaats in laag- of midden-inkomenslanden.

In een recente studie gepubliceerd in The Lancet Global Health hebben wetenschappers van over de hele wereld meer dan 150 gepubliceerde en ongepubliceerde onderzoeken van hoge kwaliteit bekeken om de incidentie en het aantal ziekenhuisopnames van griepvirus-gerelateerde luchtweginfecties te schatten. Ze bekeken ook ziekenhuisgegevens om de gevolgen van de griep-gerelateerde luchtweginfecties in te schatten. 

ITG-directeur Marc-Alain Widdowson was lid van het deskundigenpanel dat de studie begeleidde: "De grote meerderheid van de kinderen die sterven aan de griep behoort tot de kinderen in lage- en midden-inkomenslanden. Toch kunnen veel van deze sterfgevallen worden voorkomen met beschikbare vaccins die al meer dan 50 jaar worden gebruikt in landen met een hoger inkomen."

De bevindingen van de studie onderstrepen het belang voor landen met lage- en middeninkomens om routinematige griepvaccinaties te overwegen als onderdeel van een toekomstig kinderimmunisatiebeleid.

Link

De studie 'Global Burden of Respiratory Infections Associated With Seasonal Influenza in Children Under 5 Years in 2018: A Systematic Review and Modelling Study' werd gepubliceerd in The Lancet Global Health en gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation.
 

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND