Ga naar hoofdinhoud

Supermalaria kan voorkomen worden met preventieve geneesmiddelen

Onlangs waarschuwden wetenschappers dat een zeer resistente vorm van malaria oprukt in Zuidoost-Azië. Het reisadvies van het ITG blijft echter ongewijzigd.

29-09-17

Afbeelding 1/1 : Malariamug

Onlangs waarschuwden wetenschappers dat een zeer resistente vorm van malaria oprukt in bepaalde landen in Zuidoost-Azië. Deze ‘supermalaria’ heeft resistentie opgebouwd tegen bepaalde geneesmiddelen ter behandeling van malaria, maar niet tegen medicatie die gegeven wordt om infectie met malaria te voorkomen, en ook niet tegen de medicatie die uitzonderlijk als noodmedicatie wordt voorgeschreven. Het reisadvies van het ITG is dan ook ongewijzigd.

Reizigers hoeven zich niet ongerust te maken. Voor hen verandert er niets. Het risico voor de reiziger om malaria op te lopen is laag in de meeste toeristische plaatsen in die regio en het advies van het ITG over waar men best preventieve malariapillen neemt en waar dit niet nodig is, blijft geldig.

“De parasieten zijn nog niet resistent tegen de preventieve malariapillen die toeristen tegen malaria nemen”, zegt dr. Ula Maniewski van het ITG, “Vooral voor de lokale bevolking is deze malariavariant een probleem. Toeristen moeten zich in eerste plaats goed beschermen tegen muggenbeten tussen valavond en ochtend. Als ze malariapillen voorgeschreven krijgen, dan moeten ze die consequent innemen. Wie dat niet doet, loopt wel degelijk een levensgevaarlijk risico.”

De supermalaria is voor het eerst opgedoken in het noordwesten van Cambodja, en later ook in Thailand, Laos en Vietnam. Het is mogelijk dat  deze variant zich nog verder zal verspreiden, en uiteindelijk ook Afrika zal bereiken.

Het ITG raadt reizigers aan zich voor de reis te informeren bij de huisarts of in een reisadviescentrum.

Links

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND