Ga naar hoofdinhoud

Tekenencefalitis in Centraal- en Oost-Europa

Overweeg vaccinatie als u naar bepaalde gebieden reist.

12-06-18

Afbeelding 1/1 : Woud in Finland / © pirkkov

Tekenencefalitis is een vorm van hersen(vlies)ontsteking die wordt overgebracht door besmette teken in Centraal- en Oost-Europese landen. Als je in het voorjaar, zomer of najaar in die regio’s naar bosrijke gebieden trekt dan kun je overwegen om je te laten vaccineren.

Waar komt tekenencefalitis voor?

Het virus komt voor in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Slovakije, Slovenië en Kroatië. Er zijn nog geen infecties vastgesteld bij mensen die het virus in België opliepen. Bij ons kunnen teken wel de ziekte van Lyme overbrengen.

Vaccineren ja of nee

Het volledige vaccinatieschema bestaat uit drie spuitjes verspreid over een langere periode. Vanaf het tweede spuitje heb je een goede bescherming opgebouwd tegen het virus. Elke inenting kost 39 euro en wordt niet terugbetaald. Je kunt bij je huisarts of een reiskliniek terecht om te zien of vaccinatie aangewezen is.

Momenteel is het vaccin tegen tekenencefalitis niet verkrijgbaar. Het ITG verwacht later in juni weer te kunnen vaccineren.

Andere beschermingsmaatregelen

Tekenencefalitis wordt overgebracht door teken. Door lange mouwen, een lange broek en gesloten schoenen te dragen kun je vermijden om gebeten te worden. Je kunt ook insectenwerende middelen gebruiken.
Als je toch gebeten wordt, dan verwijder je de teek best zo snel mogelijk met een speciale tekenpincet. Dit beschermt echter niet tegen tekenencefalitis, omdat die ziekte in het begin van de beet wordt overgedragen. De teek snel verwijderen is wel nuttig om de ziekte van Lyme te voorkomen. Als je je kort na een beet grieperig voelt kun je best even naar de dokter gaan.

Meer informatie over tekenencefalitis

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND