Ga naar hoofdinhoud

Malaria belangrijke doodsoorzaak bij terugkerende reizigers

Dat blijkt uit de bevindingen van 100.000 zieke reizigers die in 25 Europese gespecialiseerde klinieken tussen 1998 en 2018 geëvalueerd werden.

20-01-21

Afbeelding 1/1

Arbovirussen zoals chikungunya en dengue komen steeds vaker voor bij reizigers die tijdens of na hun reis ziek worden. Hoewel het sterftecijfer door ziekte bij reizigers beperkt is, overlijden overzeese reizigers het vaakst aan malaria. Dat blijkt uit een studie van EuroTravNet die in The Lancet Regional Health – Europe verscheen. EuroTravNet, dat deel uitmaakt van het wereldwijde GeoSentinel Infectious Diseases Sentinel Surveillance Network, verzamelde de bevindingen van 100.000 zieke reizigers die in Europese gespecialiseerde klinieken tussen 1998 en 2018 geëvalueerd werden.  EuroTravNet is een internationaal netwerk van 25 Europese reisklinieken die vaak gelinkt zijn aan universitaire hospitalen. De reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen is één van de belangrijkste centra in dit netwerk.

Op het afgelopen jaar na, reizen mensen steeds vaker en steeds verder. Het aantal terugkerende reizigers met medische klachten binnen het Europese netwerk neemt dan ook gestaag toe. Vooral de zogenaamde arbovirussen, waarbij infecties zoals dengue, chikungunya en Zika worden overgedragen door muggen, maakten de afgelopen jaren een steile opmars bij terugkerende reizigers. Tussen 1998 en 2002 kwamen infecties door arbovirussen voor slechts 1,7% van de reizigers met klachten. Dat aantal steeg naar 6,2% tussen 2012 en 2018. Door de globale toename van muggen die deze ziekten verspreiden komen dengue, chikungunya en het Zika virus vaker voor. Daarnaast is ook de mogelijkheid om te testen op deze infecties verbeterd.

Acute en chronische diarree zijn de meest voorkomende reden voor het zien van een arts na de terugreis. Het risico om te sterven aan een reis-gerelateerde infectieziekte is bij een snelle diagnose en behandeling over het algemeen beperkt – de studie telt 44 sterfgevallen op een totaal van 100.000 gevallen over een periode van twintig jaar. Malaria blijft de meest voorkomende doodsoorzaak en is ook de meest voorkomende parasitaire ziekte bij reizigers. Malaria is perfect te voorkomen als men preventieve malariapillen neemt en bij een tijdige diagnose van de ziekte kan men volledig genezen. Dankzij een grotere bewustwording omtrent hondsdolheid laten reizigers zich steeds vaker behandelen na een beet van een dier tijdens hun reis. Reizigers werden vooral gebeten door honden, apen, katten en vleermuizen, voornamelijk in Azië en Noord-Afrika.

“Het is de eerste keer dat er zo’n uitgebreide dataset over geïmporteerde ziektes bij Europese reizigers werd gepubliceerd. Deze unieke studie is zeer waardevol omdat het inzicht geeft in de veranderende epidemiologie van infectieziektes wereldwijd. Hierdoor kunnen we beter en aangepast reisadvies geven aan vertrekkende reizigers, artsen beter helpen bij de preventie, diagnose en behandeling van patiënten en volksgezondheidsinstanties beter informeren over de trends in de epidemiologie van geïmporteerde infectieziektes,” vertelt prof. dr. Emmanuel Bottieau van het ITG.

EuroTravNet maakt deel uit van Geosentinel, een internationaal netwerk waaraan achtenzestig reisklinieken verbonden zijn. Binnen dit netwerk bouwde het ITG wereldwijd sterke banden op met deze reisklinieken. De reisklinieken delen onderling adviezen en ervaringen met elkaar. Door dit netwerk kunnen de artsen van de ITG-reiskliniek reizigers die op reis onwel worden ook doorverwijzen bij voorkeur naar betrouwbare ziekenhuizen in het buitenland. Het verhoogt de service die het ITG kan aanbieden aan reizigers.

De reiskliniek is de best gekende activiteit van het ITG bij het Belgische publiek. Jaarlijks geven de ITG-artsen reisadvies aan meer dan 21.000 reizigers en plaatsen ze meer dan 48.000 vaccinaties. Zo’n 5800 reizigers keren terug met medische klachten na hun overzeese reis en consulteren het ITG. Het is de ambitie van het ITG om in het domein van de tropische infectieziekten via haar medische diensten topklasse medische zorg  aan haar patiënten in België te bieden.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND