Ga naar hoofdinhoud

Thaise delegatie bezoekt het ITG

Thaise delegatie bezoekt het ITG om samenwerking in onderwijs, onderzoek en capaciteitsuitbouw te versterken

20-01-20

Afbeelding 1/3

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen ontvangt vandaag een delegatie uit Thailand om de jarenlange samenwerking op het gebied van onderwijs te bekrachtigen en verder uit te bouwen. Daarnaast bekijken beide partijen mogelijke onderzoekslijnen op het gebied van volksgezondheid waarin ze kunnen samenwerken.

Een Thaise delegatie met vier wetenschappelijke afgevaardigden, waaronder twee ITG-alumni, van de overheid en de gezondheidssector bezoeken op maandag 20 januari het ITG. Tijdens dit bezoek ontmoeten ze de onderwijscoördinatoren van het ITG en gaan ze in gesprek met de Thaise studenten die momenteel een opleiding volgen aan het ITG. Daarnaast krijgt de delegatie ook een introductie in het ITG-onderzoek op vlak van gezondheidssystemen en beleid, seksuele en reproductieve gezondheid, niet-overdraagbare ziektes en tropische infectieziekten. Het bezoek wordt afgesloten met het ondertekenen van een ‘Memorandum of Understanding’ waarin beide spelers hun engagement bekrachtigen. Opvallend hierbij is dat de Thaise overheid bereid is om de kost van deze opleidingen voor hun gezondheidswerkers mee te financieren met eigen publieke middelen. Dat wijst op een grote appreciatie van de Thaise overheid voor het ITG-onderwijs.

“Het ITG en de Thaise overheid willen verder inzetten op het ontwikkelen van de expertise van Thaise gezondheidswerkers. De gezondheidswerkers krijgen de kans om zich te specialiseren via de brede waaier aan opleidingen die het ITG aanbied in de volksgezondheid. Beide partijen willen ook Thaise onderzoekers aanmoedigen om een doctoraat te behalen waarbij ze hun tijd verdelen tussen het ITG en een Thaise onderzoeksinstelling. Verder willen het ITG en de Thaise overheid exploreren hoe ze hun samenwerking op gebied van onderzoek kunnen uitbouwen. Dankzij dit bezoek wordt er verder gebouwd aan de uitstekende reputatie van het ITG binnen het Thaise Ministerie van Volksgezondheid,” vertelt ITG-professor Bart Criel die nauw betrokken is in de samenwerking met Thailand.

Het ITG werkt al ruim 30 jaar nauw samen met de Thaise overheid omtrent volksgezondheid. Samen stelden ze het concept op , bouwden ze de praktijk van een multidisciplinaire, toegankelijke en patiëntgerichte eerstelijnsgezondheidzorg uit in Thailand en zetten ze in op Universal Health Coverage. De samenwerking werd verder gezet door te investeren op menselijk kapitaal waarbij gezondheidswerkers zich specialiseren aan het ITG. Met dit bezoek bekijken beide partijen hoe de samenwerking in de toekomst kan worden uitgebreid.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND