Ga naar hoofdinhoud

The Lancet: verloskundigen 'belangrijker dan ooit'

Een groep internationale experts verzoeken wereldleiders om het 'vitale potentieel' van verloskundigen te erkennen om levens van vrouwen en kinderen over de hele wereld te redden

23-06-14

Afbeelding 1/1 : een foto van moeder en kind

Verloskunde speelt een cruciale rol in het redden van de levens van miljoenen vrouwen en kinderen die tijdens de zwangerschap sterven, volgens een nieuwe serie publicaties die vandaag in The Lancet verschijnt.

De serie, geproduceerd door een internationale groep van wetenschappers, artsen, professionele vroedvrouwen, beleidsmakers en pleit voor vrouwen en kinderen, is de meest kritische en verreikende studie van verloskunde tot nu toe. Het toont hoe groot de positieve invloed kan zijn als effectieve, kwalitatief hoogwaardige verloskunde beschikbaar is voor alle vrouwen en hun baby's. Naast het redden van levens verbetert het ook hun algemene gezondheid en welzijn en heeft het ook andere positieve effecten op de lange termijn.

De auteurs leveren ook bewijsmateriaal  voor het bestaan van een trend van overmedicalisering  van de zwangerschap en het gebruik van onnodige interventies zoals keizersneden, in rijke en arme landen, met de daaruit voortvloeiende risico's en kosten.

Prof. Vincent De Brouwere en dr. Fabienne Richard van het ITG schreven mee aan de derde paper van de nieuwe serie, "Country experience with strengthening of health systems and deployment of midwives in countries with high maternal mortality". Hun bijdrage is geworteld in onderzoek dat in 1990 begon in Marokko met de ontwikkeling van het “Unmet Obstetric Need”-concept (UON). De UON werd een indicator en werd gemeten in ongeveer 20 landen. In 2009 nam de Wereldgezondheidsorganisatie UON op in haar “Emergency Obstetric & Neonatal Care”-indicatoren.

Links

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND