Ga naar hoofdinhoud

Update MERS-coronavirus

11-06-15 14:17

Afbeelding 1/1 : foto van 3 kamelen

Het MERS-coronavirus (“Middle East Respiratory Syndrome”) is een relatief “nieuw” virus. Het werd ontdekt in 2012 en veroorzaakt respiratoire klachten die ernstig kunnen verlopen. Het komt voornamelijk in het Midden-Oosten voor, maar sinds mei 2015 is de epidemie ook overgewaaid naar Zuid-Korea.

Het MERS-coronavirus (of kortweg MERS-virus) maakt deel uit van een grote familie virussen. Tot dezelfde familie behoort ook het SARS-virus en een virus dat verkoudheid veroorzaakt. Het dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst werd ontdekt in 2012, het Midden-Oosten. Het MERS-virus veroorzaakt voornamelijk luchtweginfecties die zeer ernstig kunnen verlopen en zelfs dodelijk kunnen zijn . Vooral mensen met onderliggende aandoeningen hebben een hoger risico op een ernstig verloop. De wijze van besmetting is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk spelen dromedarissen een rol maar mensen kunnen ook besmet geraken door contact met zieke mensen. Deze vorm van transmissie lijkt moeizamer te verlopen en treedt bijna uitsluitend op in ziekenhuizen en bij nauw contact, zoals binnen families. Er bestaat geen vaccin en geen specifieke behandeling.

Sinds 2012 worden er geregeld gevallen gemeld in het Midden-Oosten (vooral Saoedi-Arabië en de Arabische Emiraten) en af en toe ontstaat er een kleine uitbraak. Sinds midden mei 2015 heerst er een uitbraak van de ziekte in Zuid-Korea nadat een besmette reiziger recent uit het Midden-Oosten terugkeerde. De manier waarop deze patiënt de ziekte heeft opgelopen, is nog niet bekend. De daaruit voortvloeiende besmettingen in Zuid-Korea hebben allemaal plaatsgevonden in het ziekenhuis  (patiënten, bezoekers, gezondheidswerkers) of bij nauwe verwanten.  Er zijn tot nu toe geen besmettingen gebeurd in de gemeenschap.
Van september 2012 tot  nu (9 juni 2015) werden er wereldwijd 1218 gevallen vastgesteld, waarbij 449 patiënten overleden. Vanuit het Midden-Oosten werden er verschillende gevallen ‘geëxporteerd’ naar andere landen, maar er zijn nog geen gevallen in België geweest.

Het risico voor reizigers wordt als laag beschouwd en er reizen naar het Midden-Oosten wordt niet afgeraden, noch naar Zuid-Korea. Wel worden enkele voorzorgsmaatregelen aanbevolen aan alle reizigers naar die regio’s: 

 • Was en ontsmet geregeld de handen.
 • Vermijd contact met dieren (in het bijzonder dromedarissen en kamelen en hun uitwerpselen).
 • Vermijd contact met mensen met respiratoire klachten (bv. hoesten of niezen).
 • Vermijd het consumeren van onvoldoende gekookt voedsel of rauwe melk.
 • Deze voorzorgsmaatregelen gelden in het bijzonder voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld suikerziekte. Saoedi-Arabië raadt bovendien ouderen, mensen met een zwakke gezondheid, kinderen onder 12 jaar en zwangeren aan om deelname aan de Hajj of de Umrah uit te stellen tot nader order.

  Wanneer u tijdens de reis of binnen 2 weken na terugkeer uit het Midden-Oosten of Zuid- Korea ziek wordt (hoest, koorts of ademnood), moet u zo snel mogelijk een arts contacteren. U gebruikt dan best wegwerpbare zakdoeken om mond en neus te bedekken bij het hoesten of niezen (na elk gebruik weggooien), wast en ontsmet geregeld de handen en u vermijdt best contact met ander mensen in afwachting van een diagnose.

  Meer informatie

  Meer nieuws over

  PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND