Ga naar hoofdinhoud

Vaccinatieadvies mazelen in Europa

Deze richtlijnen zijn relevant voor niet of onvolledig gevaccineerde personen geboren na 1970, inclusief ongevaccineerde kinderen jonger dan 1 jaar.

09-06-17

Afbeelding 1/1 : Kind met mazelen

Wereldwijd zijn nog steeds uitbraken van de gevaarlijke ziekte mazelen. In Europa zijn er momenteel verschillende grote uitbraken in Roemenië, Italië en Duitsland. Daarnaast zijn er kleinere uitbraken in Frankrijk (Lorraine), Bulgarije, Tsjechië, Oostenrijk en sommige regio’s van Oekraïne. Ook in België is er dit jaar een uitbraak geweest met bijna 300 gevallen. Het risico beperkt zich echter niet tot Europa. Ook in Thailand, Nigeria, Guinée-Conakry, Somalië, Ethiopië en de Democratische Republiek Congo zijn grote uitbraken van mazelen gemeld.

Mazelen is zeer besmettelijk, komt vaak voor en kan dodelijke gevolgen hebben. Vaccinatie tegen mazelen is dus van groot belang voor wie naar één van deze regio’s gaat.

Volgens de Belgische vaccinatiekalender worden kinderen de eerste keer tegen mazelen gevaccineerd op de leeftijd van 12 maanden en een tweede keer wanneer ze 10 jaar zijn. Kinderen van jonger dan 1 jaar oud die naar één van de bovenstaande regio’s reizen, kunnen vervroegd gevaccineerd worden vanaf de leeftijd van zes maanden. Let wel, deze vaccinatie telt niet voor de vaccinatiekalender en het kind zal dus op de leeftijd van 12 maanden opnieuw gevaccineerd moeten worden.

Naast vervroegde vaccinatie voor jonge kinderen is de vaccinatiestatus van volwassenen geboren na 1/1/1970 ook van belang. Wie vóór 1970 geboren is, heeft waarschijnlijk mazelen gehad, omdat het virus toen nog veel voorkwam. Je kunt mazelen geen tweede maal krijgen. Vaccinatie is aangeraden wanneer het niet duidelijk is of iemand in het verleden mazelen heeft gehad, of onzeker is over de volledigheid van het gekregen mazelenvaccin (volledige vaccinatie bestaat uit 2 vaccins).  Wie naar één van de bovenstaande regio’s gaat, moet zeker gevaccineerd worden.

Link

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND