Ga naar hoofdinhoud

ITG wordt onderzoekscentrum in vaccinstudie met geregistreerde COVID-19-vaccins

Gezocht: vrijwilligers voor vaccinatiestudie met geregistreerde COVID-19-vaccins

27-05-21

Afbeelding 1/1

Vanaf mei start het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen met de vaccinstudie IMCOVAS die verschillende vaccinatieschema’s of doseringen van reeds geregistreerde COVID-19-vaccins (Moderna, Pfizer-BioNTech en AstraZeneca) op hun effect en veiligheid zal evalueren. Het ITG is naast het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen), het Centrum voor Vaccinologie (UZ Gent) en Hôpital Erasme (Université Libre de Bruxelles) één van de vier testcentra in België waar deelnemers kunnen instappen in de studie. De studie is onder leiding van de Universiteit Antwerpen en wordt gefinancierd door de overheid (het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg).

Vaccins zijn een belangrijke tool om een epidemie in te dijken en om de bevolking te beschermen. Hoewel de vaccinatiecampagne op gang komt, blijft het leveren van COVID-19-vaccins een delicaat proces dat de vaccinatiecampagne kan vertragen. Een flexibeler vaccinatieschema, waarbij vaccins van verschillende merken of vaccines in een lagere dosis of in een ander schema toegediend kunnen worden, kan grote voordelen bieden voor het versnellen van vaccinatiecampagnes wereldwijd.

De IMCOVAS-studie gaat na of vaccins die reeds goedgekeurd werden in Europa even doeltreffend zijn als ze toegediend worden volgens een ander schema of een andere dosering dan momenteel voorgeschreven in de bijsluiter. Dr. Patrick Soentjens, studiecoördinator, legt uit: “Deze studie evalueert in totaal twaalf verschillende vaccinschema’s met Pfizer-BioNTech, Moderna en Astra Zeneca. Zo zullen volledige dosissen vergeleken worden met halve dosissen en met een vijfde van de gebruikelijke dosis. Ook zullen vaccinschema’s geëvalueerd worden waarin een combinatie wordt gegeven; bijvoorbeeld mensen die starten met een eerste Pfizer-BioNTech-vaccin en nadien een Astra Zeneca-vaccin krijgen als tweede dosis.”

Het ITG heeft decennialange ervaring in het bestrijden van infectieziektes en het indijken van epidemieën. “Ik denk dat het zeer nuttig is om deel te nemen aan de IMCOVAS-studie. Er zijn nog veel wetenschappelijke vragen. De studie is zo opgezet dat we snel meer zullen weten over deze alternatieve vaccinatieschema’s en dat is belangrijk om beslissingen te kunnen nemen voor ons nationaal beleid,” vertelt dr. Patrick Soentjens.

Voor deze studie worden 840 deelnemers tussen 18 en 55 jaar verdeeld over twaalf groepen met elk een eigen schema. De studie start in mei 2021 en de eerste vaccinatiesessie zal ingepland worden voor 21 juni 2021. Het is belangrijk dat de deelnemers voldoende beschermd worden tegen COVID-19, daarom worden er geen placebo’s toegediend. Indien deelnemers een te lage immuunreactie opgebouwd hebben na vaccinatie, krijgen ze een extra dosis van het vaccin op korte termijn aangeboden.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND