Ga naar hoofdinhoud

Verborgen parasiet bemoeilijkt eliminatie slaapziekte

28 internationale experts waarschuwen in Trends in Parasitology dat de pogingen om de ziekte te elimineren bemoeilijkt kunnen worden door onvoldoende kennis over de rol van verborgen reservoir-gastheren in de overdracht van de parasiet.

24-01-18

Afbeelding 1/1 : Trypanosoma brucei 1000x

Een groep internationale experts, onder leiding van prof. Philippe Büscher van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), schrijft in vakblad Trends in Parasitology dat de verborgen aanwezigheid van de slaapziekteparasiet in mens en dier de eliminatie van de ziekte zou kunnen bemoeilijken.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 de overdracht van menselijke Afrikaanse trypanosomiase, oftewel slaapziekte, te stoppen. De dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet, die wordt overgebracht door tseetseevliegen, en komt vandaag vooral nog voor in de Democratische Republiek Congo (DRC). België, de Bill and Melinda Gates Foundation en het ITG gingen in 2017 een samenwerking aan om slaapziekte de genadeklap te geven met behulp van nieuwe strategieën op vlak van diagnose, behandeling, digitalisering en bestrijding van de tseetseevlieg.

Een groep van 28 internationale experts waarschuwt in vakblad Trends in Parasitology dat de pogingen om de ziekte te elimineren bemoeilijkt kunnen worden door onvoldoende kennis over de rol van verborgen reservoir-gastheren in de overdracht van de parasiet. “Wij weten heel weinig over hoe de parasiet zich gedraagt in mens en dier, terwijl dit wel een invloed heeft op de manier waarop slaapziekte zich verspreidt. Die hiaten in de wetenschappelijke kennis moeten dringend weggewerkt worden om de ziekte te kunnen verslaan,” aldus prof. Philippe Büscher van het ITG. 

Allereerst worden niet alle gevallen van slaapziekte gerapporteerd. In de DRC werden er in 2016 minder dan 2000 nieuwe gevallen gerapporteerd, ongeveer 85% van het totale aantal wereldwijd. Het daadwerkelijke aantal ligt mogelijk hoger, want het is geen sinecure om nieuwe gevallen op te sporen in de meest afgelegen gebieden van Congo. Slechts een beperkt deel van de risicobevolking wordt regelmatig getest op slaapziekte. Daarnaast is de diagnose van slaapziekte een ingewikkelde en tijdrovende bezigheid. Met het recente Belgische “HAT+” initiatief, gelanceerd in 2017 en geleid door het ITG, is het nu mogelijk om het bereik van de opsporing te vergroten. Daarnaast wordt ook het onderzoek naar betere diagnose ondersteund.

Een tweede probleem zijn latente infecties in mensen zonder symptomen. Mensen kunnen jarenlang geïnfecteerd zijn zonder het zelf door te hebben, maar het blijft onduidelijk hoe belangrijk hun bijdrage is tot de verspreiding van de ziekte. In theorie kunnen zij de slaapziekteparasiet overdragen als zij opnieuw worden gestoken door een tseetseevlieg.

Tenslotte is er nog zo goed als niets geweten over de rol van gedomesticeerde en wilde dieren in de overdracht van slaapziekte bij mensen.

Om slaapziekte effectief tegen 2030 te kunnen elimineren, zijn er volgens de experts dringend betere technieken nodig om latente infecties bij mensen te identificeren. Ook zijn accuratere testen om de slaapziekteparasiet in dieren op te sporen noodzakelijk, net als betere wiskundige modellen om epidemiologische hypotheses te onderzoeken. 

Link

De paper 'Do cryptic reservoirs threaten gambiense-sleeping sickness elimination?'

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND