Ga naar hoofdinhoud

Reisplannen? Wees op tijd voor je vaccin!

De wachttijden voor een consultatie lopen op tot zeven weken

02-06-22

Afbeelding 1/1

De reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen kende de voorbije twee jaar een sterke terugval in het aantal reisconsultaties en -vaccinaties.  Maar dit lijkt nu volledig achter de rug. Momenteel lopen de wachttijden voor een consultatie al op tot zeven weken. Op tijd een afspraak maken, is dus de boodschap.

Na twee stille jaren is het sinds mei opnieuw alle hens aan dek in de Belgische reisklinieken, ook in die van het ITG. De artsen merken opnieuw een sterke stijging in het aantal pre-travel consultaties en het aantal aanvragen van reisvaccins zoals die voor gele koorts, hepatitis en hondsdolheid.

“Het is positief dat reizigers opnieuw de weg vinden naar de reiskliniek, want het belang van vaccins is niet te onderschatten,” zegt dr. Ula Maniewski-Kelner, infectiologe in de reiskliniek van het ITG. “Inmiddels zitten we terug op het niveau van 2018. Momenteel lopen de wachttijden al op tot zeven weken. Wacht dus zeker niet te lang om een afspraak te maken,” waarschuwt ze.

Voor de meeste vaccins kan je ook terecht bij je huisarts. Behalve voor gele koorts, dit vaccin kan je enkel in een erkend vaccinatiecentrum, zoals dat van het ITG, krijgen.

Wanda: van Afrikaanse tekenkoorts tot zwemmersoor

Voor een heel aantal reisbestemmingen zijn reisvaccins sterk aanbevolen of zelfs verplicht. Zo voorkom je dat je ziek wordt in het buitenland of dat je ziektes terug naar huis brengt. Wil je weten welke vaccins of andere preventieve maatregelen nodig zijn voor jouw reis? Raadpleeg dan www.wanda.be.

Deze website en app van het ITG geeft je per reisbestemming een helder overzicht van alle nodige vaccinaties en de belangrijkste gezondheidsrisico’s. Bovendien kan je met de gratis app ook alle informatie offline raadplegen. “Wanda vervangt uiteraard geen persoonlijke consultatie,” aldus dr. Maniewski-Kelner, “elk individu is anders en de reisomstandigheden verschillen vaak. De beste voorbereiding blijft een bezoek aan de arts. Maar de app zet je al een heel eind op weg.”

Voor professionals is er ‘Wanda voor artsen’. “We hebben Wanda uitgebreid met informatie specifiek voor artsen. Zo kunnen ze hun patiënten nog beter voorbereiden op een reis,” zegt dr. Maniewski-Kelner. Wanda voor artsen is enkel op de website beschikbaar.

Heb je reisplannen? Neem dan een kijkje op Wanda, consulteer je huisarts of maak een afspraak bij het ITG of een andere reiskliniek.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND