Ga naar hoofdinhoud

West-Nile-virus (USA en elders)

24-08-12 14:48

Afbeelding 1/1 : foto van een dokter die de keel van een vrouw onderzoekt

De West-Nile-ziekte is een aandoening veroorzaakt door een virus dat op de mens kan worden overgedragen via besmette muggen. Voor het eerst opgemerkt in Oeganda, komt de aandoening nu ook (sinds 1999) voor in de USA (jaarlijkse opflakkeringen tijdens de zomer en begin herfst) en Europa (o.a. Griekenland, Turkije, Rusland, e.a).

In 80% van de gevallen waarbij een mens door een besmette mug wordt gestoken zijn er geen symptomen waar te nemen. In 20% van de gevallen ziet men een grieppaal syndroom (koorts, hoofdpijn, algemene malaise, gezwollen klieren) van voorbijgaande aard (enkele dagen tot een paar weken).
In minder dan 1% ziet men patiënten met een ernstiger ziektebeeld (symptomen van hersenaantasting (encefalitis) met hoge koorts, nekstijfheid, hoofdpijn, neurologische verschijnselen,…).

Een specifiek vaccin tegen de ziekte bestaat niet, evenmin als een specifieke behandeling. Enkel de symptomen worden bestreden. Preventief kan men de gewone muggenbarrière-maatregelen toepassen (gebruik muggenwerende middelen, lotions met DEET, lange mouwen en lange broek, kamers muggenvrij houden, ….).

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND