Ga naar hoofdinhoud

Het aantal infecties met het West-Nile-virus in Europa ligt dit jaar hoger dan in voorbije jaren

Muggenwerende maatregelen zijn vanaf zonsondergang aangewezen bij een verblijf aan gebieden waar het virus circuleert.

30-08-18

Afbeelding 1/1 : Arts onderzoekt patiënt.

Het West-Nile-virus komt voor courant voor in Afrika, het Midden-Oosten, West-Azië, Noord-Amerika, maar ook in Centraal en Zuid-Europa, waar het jaarlijks tussen juli en oktober infecties veroorzaakt.

Dit jaar wordt een hoger aantal infecties dan in voorbije jaren beschreven. Infecties werden in 2018 gerapporteerd in Italië, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Frankrijk en Kroatië.

Het West-Nile-virus is een virus dat wordt overgedragen door muggen. Bij infectie veroorzaakt het meestal geen klachten. Soms komen lichte en voorbijgaande griepachtige symptomen voor. In zeldzame gevallen kan een infectie ernstig verlopen en de hersenen of hersenvliezen aantasten. Dit komt vaker voor op hogere leeftijd of personen met een verminderde afweer.

Muggenwerende maatregelen zijn vanaf zonsondergang aangewezen bij een verblijf aan gebieden waar het virus circuleert. Een wekelijkse update van het huidige overdrachtsseizoen en getroffen regio’s kan u raadplegen via de site van ‘European Centre for Disease Prevention and Control'.

Het virus kan ook worden overgedragen door bloedtransfusies. Daarom is het geven van bloed na een verblijf in een getroffen regio tijdens het overdrachtsseizoen pas vanaf 4 weken na terugkeer toegestaan.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND