Ga naar hoofdinhoud

Als je iets wil moet je ervoor gaan!

Lieselotte Cnops deelt haar passie voor het werk dat ze deed op een ‘single sample-to-results test’ voor meerdere ziektes.

20-04-18

Afbeelding 1/1 : Lieselotte Cnops

Lieselotte Cnops, moleculair bioloog aan het ITG, heeft de afgelopen tien jaar vele diagnostische tests ontwikkeld voor het ITG. Haar laatste uitvinding is een reeks innovatieve ‘sample-to-results’-tests die het mogelijk maken om allerlei ziekten in één keer te analyseren. P³ gaat dieper in op Lieselotte’s naarstig streven naar succes.

Lieselotte Cnops, een ambitieuze Vlaamse onderzoekster bij het Departement Klinische Wetenschappen van het ITG, is iemand die heel hard heeft gewerkt om te staan waar ze vandaag staat. Ze ontwikkelde een reeks ingenieuze moleculaire diagnostische tests – o.a. een aantal volledig geautomatiseerde sample-to-results tests in cassettevorm - voor een breed scala van tropische virale ziekten.

P³-artikel

Logo van het P³-magazine

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in de 6de editie van het P³-magazine, dat twee maal per jaar verschijnt.

"Ik heb zes broers. Als kind al was alles competitie. Als je samen op de fiets reed, ging het over zo snel mogelijk trappen om de anderen te verslaan; aan de kust ging het over wie eerst bij het water was ... Ze leerden me om mijn mannetje te staan." Die taaiheid toont zich tijdens haar eerdere studies, doorheen haar carrière bij het ITG en in haar gezinsleven, als trotse moeder van twee jongens.

Hoewel Lieselotte goed is in wetenschappen, herinnert ze zich hoe het uit het hoofd leren tijdens de eerste jaren van haar studies biologie aan de universiteit, een uitdaging was. “Maar tijdens mijn master lag de focus meer op interpretatie en begrijpen en dat ging een stuk beter,” herinnert ze zich. En daar hield het niet op, in 2006 voltooide ze haar doctoraat aan de KU Leuven en daarna deed ze nog een jaartje postdoctoraal onderzoek.

In 2008 startte ze bij het ITG. Als moleculair bioloog heeft ze in de loop der jaren gewerkt aan het ontwikkelen van diagnostische tests voor meer dan 20 parasieten, virussen, bacteriën en  schimmels. In december 2014 werd haar, als eerste ITG-medewerker, een postdoctoraal  innovatiemandaat toegekend door het toenmalige Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie van de Vlaamse overheid (toen IWT, nu VLAIO). Het mandaat beoogt onderzoek te verbinden met de regionale industrie. In het geval van Lieselotte was dit een samenwerking met Biocartis, een Vlaams bedrijf gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek.

“Eind 2014 was geweldig!”, zegt Lieselotte, “De timing van mijn mandaatverdediging was precies tijdens de piek van de ebola-uitbraak in West-Afrika. Ik maakte deel uit van het setup-team en werkte in het ITG-diagnoselab voor mogelijk met ebola besmette patiënten in België. De dag van mijn verdediging viel op dezelfde dag dat we ons eerste ebolastaal verwachtten. Ik gaf mijn verdediging in Brussel en moest, bij terugkeer richting Antwerpen, mijn hoge hakken uitdoen om naar de trein te rennen. Ik was net op tijd, het staal kwam toe en we werkten de hele avond door om het terug te bezorgen. Uiteindelijk bleek de patiënt ebolavrij en ik ontdekte later dat ik mijn mandaat met succes had verdedigd - een bijzonder positief einde aan een intense dag!”

Het mandaat is nu voltooid en Lieselotte en haar wetenschappelijk medewerkster Birgit De Smet hebben, onder supervisie van viroloog Kevin Ariën van het Departement Biomedische  Wetenschappen, een volledig-geautomatiseerde sample-to-results moleculair-diagnostische prototypetest ontwikkeld, voor de gelijktijdige detectie en identificatie van een breed scala aan medisch belangrijke virussen, overgedragen door geleedpotigen (zoals muggen). Maar, net als bij haar studie, hield ze het daar niet bij. Tijdens de ebola-uitbraak werkte ze ook samen met haar team en Biocartis aan de versnelde ontwikkeling van een testcassette voor de detectie van het ebolavirus en nadien ook aan de uitbreiding van die cassette om een aantal andere hemorragische koortsen, zoals gele koorts, te detecteren.

Het ITG test deze cassettes momenteel uit op het terrein in lage-inkomenslanden. Lieselotte droomt ervan ze wereldwijd beschikbaar te maken, vooral in endemische of epidemische regio’s waar ze het hardst nodig zijn.

De recente uitbraken van ebola in West-Afrika en van het zikavirus in Latijns-Amerika tonen duidelijk de noodzaak en toegevoegde waarde van dergelijke moleculaire tests die gericht zijn op meerdere virussen in één keer. Zodra het ITG de veldevaluatie van de tests heeft voltooid, zullen Lieselotte en een multidisciplinair team op zoek gaan naar manieren om de verschillende cassettes op de markt te brengen en om zo haar droom alsnog waar te maken.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND