Ga naar hoofdinhoud

Antwerp Diner levert 77.350 euro op in de strijd tegen hiv/aids

Steun voor het ITG, Sensoa en Tomorrow4Isibani tijdens benefietavond.

07-02-17

Afbeelding 1/1 : In 2 handen het symbool voor solidariteit met mensen met hiv.

Op zondag 5 februari zamelden 480 tafelgenoten 77.350 euro in op de 16de editie van het ‘Antwerp Diner. De opbrengst van deze benefietavond gaat naar drie goede doelen die zich inzetten tegen hiv/aids. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) is, naast Sensoa en Tomorrow4Isibani, één ervan.

Het ITG besteedt de opbrengst aan het onderzoeksproject “Het stopt bij mij”. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) worden vaak doorgegeven door mensen die van zichzelf niet weten dat ze besmet zijn. Het inlichten van je partner(s) over je opgelopen soa is cruciaal om verdere verspreiding tegen te gaan. Dat is echter niet eenvoudig en gaat vaak gepaard met schaamtegevoelens. 

Onderzoeker Tom Platteau wil deze drempel verlagen. Het onderzoeksproject lanceert een website waarbij mensen met een opgelopen soa hun partner(s) anoniem kunnen inlichten via een code die ze ontvangen van hun behandelend arts. De partner(s) ontvangen dan een boodschap die hen informeert over hun mogelijke soa en hen begeleidt naar de nodige testen. 

Nog belangrijker dan de website zelf, is dat het gebruik ervan massaal wordt aangemoedigd. Het ITG en Sensoa nemen beide het belang van partnerwaarschuwing op in hun werking.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND