Ga naar hoofdinhoud

Ontstekingsremmer vermindert complicaties hiv-tuberculose

Ontstekingsremmer biedt uitkomst bij complicaties co-infectie hiv-tuberculose

14-02-17

Afbeelding 1/1 : Prof. Lut Lynen, een papier invullend

Het hiv-virus verzwakt het immuunsysteem en maakt mensen vatbaarder voor andere gevaarlijke infecties. In sub-Sahara-Afrika is tuberculose (tbc) de meest voorkomende co-infectie. Bij mensen met hiv verslechtert de tbc-infectie vaak als ze met antiretrovirale therapie beginnen door een ontsteking die “TB-associated Immune Reconstitution Inflammatory Syndrome (TB-IRIS)” wordt genoemd. Een kwart van deze patiënten belandt met complicaties in het ziekenhuis.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde, University of Cape Town en University College London tonen in een gerandomiseerde klinische studie aan dat dit  probleem gedeeltelijk kan voorkomen worden door het toedienen van prednison, een ontstekingsremmer. Prednison is een goedkoop en in Afrika overal beschikbaar medicijn.  Het aantal TB-IRIS ontstekingen daalde met 30%. Als de ontsteking toch optrad, dan waren de complicaties minder ernstig.  De onderzoekers presenteren hun resultaten deze week tijdens de toonaangevende hiv-conferentie CROI 2017 in Seattle.

In sommige lage inkomenslanden, waar de toegang tot antivirale therapie niet evident is, moeten mensen met hiv lang op behandeling wachten. Dikwijls komen ze maar naar de gezondheidsdienst op het ogenblik dat ze ziek zijn, bijvoorbeeld als gevolg van tuberculose,” aldus prof. Lut Lynen, Hoofd Departement Klinische Wetenschappen aan het ITG.

Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om mensen met tuberculose wiens immuunsysteem verzwakt is, zo snel mogelijk antiretrovirale middelen te geven. Jammer genoeg zijn het net die mensen die een hoger risico hebben op een TB-IRIS-complicatie. TB-IRIS wordt door de patiënt dikwijls ervaren als een falen van zijn behandeling. ‘Deze pillen maken me ziek’, horen we vaak. Dit ondermijnt het vertrouwen van de patiënt. Met prednison kunnen we dit gedeeltelijk vermijden.”

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND