Ga naar hoofdinhoud

Tuberculose in Vlaanderen historisch laag, maar wereldwijd enorme uitdaging

Nooit minder nieuwe gevallen van tuberculose in Vlaanderen, maar wereldwijd blijft het de meest dodelijke infectieziekte met jaarlijks 1,8 miljoen nieuwe gevallen.

23-03-18

Afbeelding 1/1 : Sputumstalen in een tuberculosekliniek in Cotonou, Benin

In de aanloop naar wereldtuberculosedag op 24 maart tonen de voorlopige Vlaamse cijfers een nieuwe daling in het aantal meldingen van tuberculose in Vlaanderen. De 338 meldingen van 2017 zijn zelfs het laagste aantal gevallen ooit, zo laten het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid en de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) weten.

Op 24 maart, 136 jaar geleden, ontdekte Robert Koch de bacterie die tuberculose veroorzaakt. Wereldtuberculosedag is bedoeld om aandacht te vragen voor de inspanningen om een einde te maken aan de epidemie. De Verenigde Naties willen tuberculose tegen 2030 uitroeien.

“In Vlaanderen werpt de aanpak van tuberculose zijn vruchten af, maar vooral in Afrika is er nog veel werk aan de winkel. Met name de diagnose en behandeling van resistente vormen van tuberculose vormen een grote uitdaging,” aldus prof. Bouke de Jong van het ITG.

Het ITG is een “supranationaal referentielaboratorium” van de Wereldgezondheidsorganisatie voor multiresistente-tuberculose en begeleidt in die functie laboratoria in het Zuiden.

ITG-onderzoekers doen ook uiteenlopend onderzoek naar de ziekte op het niveau van de bacterie, de patiënt en de volksgezondheid. Het Instituut huist ’s werelds grootste publieke collectie tuberculosestammen voor onderzoek. Een kortere en betere behandeling voor multiresistente tuberculose, op punt gezet door ITG-onderzoeker Armand Van Deun, werd in 2016 door de Wereldgezondheidorganisatie uitgeroepen tot standaardbehandeling wereldwijd.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND