Ga naar hoofdinhoud

Het ABC van darmparasieten

ITG draagt bij aan de geactualiseerde richtlijnen van de WHO

04-06-19

Afbeelding 1/2 : Bench aids for the diagnosis of intestinal parasites

De Wereldgezondheidsorganisatie levert sinds 1994 praktische handleidingen voor mensen die werken op intestinale parasietenmorfologie. Deze leidraad voor de diagnose van darmparasieten zijn bedoeld als gids voor laboratoriumwerkers en veldwerkers in endemische landen en als studie-instrument voor studenten en stagiairs. Vijfentwintig jaar na de eerste editie werd dit jaar, op 23 mei, de tweede editie van de leidraad gepubliceerd. Het ITG was nauw betrokken bij het proces, deels door zijn uitgebreide beeldbank beschikbaar te stellen en via het deskundig advies van laboratoriumtechnicus Idzi Potters over inhoud, lay-out en diagnostische technieken.

"Het was een geweldige ervaring om de afgelopen vier jaar samen te werken met dit internationale team van gespecialiseerde parasitologen", zegt Idzi Potters. "Het eindresultaat is een prachtige collectie van 14 weerbestendige met kunststof verzegelde platen, een gebruiksvriendelijk formaat op de bank." Hoogwaardige microfoto's tonen het uiterlijk en de diagnostische kenmerken van de verschillende parasieten in diverse voorbereidingen. Achterin tonen de experten verschillende methoden voor het microscopisch detecteren van parasieten in ontlasting, samen met de belangrijkste kleurtechnieken voor de diagnose van darmparasieten. Nieuw in deze editie zijn twee overzichtsplaten, één voor helminthen en één andere voor protozoa, die maatvergelijking mogelijk maken, en een plaat die volledig is gewijd aan artefacten.

De leidraad worden aanbevolen voor gebruik door alle gezondheidswerkers die zich bezighouden met de routinematige diagnose van intestinale parasitaire infecties.

LINK:

  • Bench aids for the diagnosis of intestinal parasites

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND