Ga naar hoofdinhoud

Een gezonde werkplek houdt je gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte op peil

Welzijnsprogramma’s zijn een win-win voor werkgever en werknemer

30-09-21

Afbeelding 1/1

De werkvloer geraakt stilletjes aan terug bemand, en dat is goed nieuws. Uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen en Tufts University in Boston blijkt dat onze werkplek een positieve invloed heeft op onze gezondheid. De studie die gepubliceerd is in The Lancet Public Health biedt een overzicht van drie decennia onderzoek naar de effecten van welzijnsprogramma’s op het werk.

Na een lange periode van thuiswerken keren we geleidelijk aan terug naar de werkvloer. Vanaf oktober zelfs zonder mondmasker. Het is geen verrassing dat de plaats waar we het grootste deel van onze tijd doorbrengen invloed heeft op ons fysiek en mentaal welzijn. Bovendien biedt onze werkomgeving een unieke kans om onze gezondheid te verbeteren. Dit toonden onze onderzoekers voor het eerst aan tijdens een grondige evaluatie van welzijnsprogramma’s op het werk, die ze beoordeelden op een brede reeks van levensstijl- en gezondheidsindicatoren. Onder welzijnsprogramma’s verstaan we bijvoorbeeld teambuildingsactiviteiten, sportuitdagingen en yogalessen, gezonde snacks en lunchopties en bewustmaking van het belang van een gezonde levensstijl in het algemeen.

121 experimenten, gedurende 3 decennia in verschillende werkomgevingen

Hoewel eerdere literatuurstudies al de voordelen van welzijnsprogramma’s op het werk suggereerden, bevestigden nog maar weinig kwantitatieve meta-analyses hun impact op de gezondheid van werknemers. Om deze hiaten in de kennis op te vullen, analyseerden de onderzoekers studies van de laatste drie decennia die de effecten van welzijnsprogramma’s op levensstijl en risicofactoren voor hart- en vaatziekten in kaart brachten.

Dit deden ze door meer dan 10.000 studies te onderzoeken en de kenmerken en effecten van 121 experimenten samen te vatten. De proeven werden uitgevoerd in verschillende werkomgevingen, zoals fabrieken, kantoren, ziekenhuizen of scholen. De meeste onderzoeken richtten zich op een combinatie van voeding, beweging en indicatoren van gewichtsverlies. Naast deze doelstellingen identificeerde de studie ook de programma’s met de meeste impact waaronder individuele en groepsopleidingen, verbetering van de voedselomgeving en financiële motivatie. Uit de geanalyseerde studies bleek dat de welzijnsprogramma’s onze consumptie van groenten en fruit en lichaamsgewicht positief beïnvloeden.

“We hebben niet alleen voor het eerst concreet bewijs van de effectiviteit van welzijnsprogramma’s op het werk, maar identificeerden ook de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol welzijnsprogramma. De geëvalueerde programma’s zijn voornamelijk afkomstig uit Westerse landen. Tegelijk worden niet-overdraagbare ziekten ook een dringender probleem in lage- en middeninkomenslanden. Onze inspanningen bewijzen dat we soortgelijke programma’s aan bredere sociaal-economische contexten moeten aanpassen en ze ook in deze contexten moeten uitvoeren en evalueren,” zegt professor José L. Peñalvo, hoofd van de Dienst Niet-overdraagbare Ziekten bij het ITG.

Win-win

In 2017 bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) welzijnsprogramma’s op het werk als de “best-buy” optie voor de aanpak van niet-overdraagbare ziekten, waaronder diegene gerelateerd aan onze mentale gezondheid. Niet alleen de werknemer heeft baat bij deze initiatieven, maar ook de organisatie. Ze dragen namelijk bij tot een hogere werknemerstevredenheid en productiviteit, een grotere loyaliteit en lagere kosten voor de gezondheidszorg. De COVID-19-pandemie verstoorde onze werkdynamiek behoorlijk. De resultaten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan het bevorderen van een gezondere terugkeer naar het werk, en het verzoenen van werken vanop afstand en op kantoor. Tot slot kunnen de bevindingen een referentie zijn voor welzijnsprogramma’s op maat van afstandswerken.

Niet-overdraagbare ziekten: preventie is essentieel

Sinds 2018 versterkt de Dienst Niet-overdraagbare ziekten de expertise van het ITG in het begrijpen en aanpakken van obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Niet-overdraagbare ziekten doden jaarlijks 41 miljoen mensen, wat neerkomt op 71% van alle sterfgevallen wereldwijd. 75% daarvan zijn in lage- en middeninkomenslanden. Daarom wil het instituut inzicht krijgen in de sociaaleconomische factoren en gedragsrisico’s die bijdragen tot ontstaan van niet-overdraagbare ziekten en streven naar de aanpak van deze chronische aandoeningen. De onderzoekers streven er elke dag naar wetenschappelijk onderbouwde strategieën mogelijk te maken, die bovendien efficiënt, duurzaam en op maat van de volksgezondheid zijn.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND