Ga naar hoofdinhoud

Laatste hand gelegd aan finale werk van QUAMED-pionier

Jacques Pinel was grondlegger en voortrekker van universele toegang tot kwaliteitsvolle basisgeneesmiddelen.

09-08-16 11:56

Afbeelding 1/1 : foto van Jacques Pinel

Jacques Pinel staat gekend als de grondlegger en voortrekker van een universele toegang tot kwaliteitsvolle basisgeneesmiddelen. Jacques, farmaceut van opleiding, spendeerde het overgrote deel van zijn loopbaan bij Artsen Zonder Grenzen. Dankzij deze ervaring en z’n wetenschappelijke kennis, ontwikkelde hij verschillende ideeën die hij met enthousiasme deelde met vrienden en collega’s. Jacques overleed in 2015.

Jacques’ principe van een universele toegang tot kwaliteitsvolle basisgeneesmiddelen ligt aan de basis van verschillende initiatieven, waaronder het Charter on Quality of Medicines en QUAMED. Beide projecten worden gesteund door het ITG. Zeker in het verhaal van QUAMED speelde Jacques een centrale rol, waar hij advies verleende aan de technische werk- en stuurgroep.

Jacques erkende het belang van levenslange opleiding. In zijn laatste werk richtte hij zich tot de leek, waarin hij de gevaren beschreef over geneesmiddelen van lage kwaliteit. Dit werk, onafgewerkt bij zijn overlijden, werd recent vervolledigd door vrienden en collega’s. 

Download

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND