Ga naar hoofdinhoud

Cholerastempel afgeschaft

Op 25 januari 2018 hebben de Belgische reisklinieken beslist om ook het gebruik van de stempel waarop staat dat choleravaccinatie niet aangewezen is, te stoppen.

30-01-18

Afbeelding 1/1 : Cholerastempel

Sinds de jaren 90 krijgen Belgische reizigers die naar bepaalde Afrikaanse landen reizen, een stempel in hun vaccinatiecertificaat waarop staat dat 'choleravaccinatie niet aangewezen' is.

Dit gebruik is ontstaan omdat men toen in vele landen nog een vaccinatiebewijs eiste, hoewel de WHO dit al lang niet meer aanbeval en hoewel reizigers doorgaans niet blootgesteld worden aan een risico op cholera. Cholera is immers een ziekte die men kan krijgen wanneer men geen toegang heeft tot zuiver drinkwater.

Omdat reizigers bijna nooit in zulke omstandigheden vertoeven, wordt het choleravaccin niet aanbevolen aan de reiziger. Op 25 januari 2018 hebben de Belgische reisklinieken beslist om ook het gebruik van de stempel waarop staat dat choleravaccinatie niet aangewezen is, te stoppen. De meeste van de ons omringende landen doen dit niet (meer) en reizigers ondervinden geen hinder aan de grens. 

Vaccinatieboekjes waarin zo’n stempel staat, moeten niet vervangen worden, maar in nieuwe boekjes zal voortaan geen cholerastempel meer worden gezet.

Meer nieuws over

PUBLIC HEALTH     BUITEN LAND